Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μια εργασία την οποία όλοι πραγματοποιούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, συνήθως στα πλαίσια μερικής ή ολικής ανακαίνισης. Η επιλογή των κουφωμάτων που καλύπτουν τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του χώρου απαιτεί προσοχή και έρευνα.

Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής, η ανάγκη για φωτεινότητα του χώρου, το αίσθημα της ασφάλειας,  το είδος του τζαμιού που θα επιλέξετε, η αισθητική, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός σας είναι κριτήρια που θα πρέπει να έχετε στο νου σας πριν επιλέξετε κουφώματα. Το κόστος της αλλαγής τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όμως θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως ανά διαστήματα βγαίνουν διάφορες επιδοτήσεις από κρατικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παρακάτω, ας δούμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να έχετε στο νου σας πριν ξεκινήσει η αλλαγή των κουφωμάτων σας.

Κριτήρια που θα πρέπει να υπολογίζετε πριν την αντικατάσταση κουφωμάτων

Πριν πάρετε την τελική απόφαση για το είδος των νέων σας κουφωμάτων, υπάρχουν μερικά στοιχεία που θα πρέπει να τους δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, όπως:

Καιρικές συνθήκες της περιοχής που μένετε

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογήσετε αρκετά προσεκτικά πριν προχωρήσετε σε αγορά κουφωμάτων είναι ο καιρός και οι συνθήκες που επικρατούν συνήθως στην περιοχή σας. Σε παραθαλάσσιες περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις ή ανέμους είναι απαραίτητα τα κουφώματα με μεγάλη αντοχή ενάντια σε φθορές, όπως επίσης και υδατοστεγανότητα και ανθεκτικότητα στις πιέσεις του ανέμου.

Από την άλλη, αν μένετε σε περιοχή η οποία παρουσιάζει αρκετά θερμό ή ψυχρό κλίμα, τότε σας προτείνουμε να προτιμήσετε κουφώματα με αρκετές θερμομονωτικές επιδόσεις, προκειμένου να αποφύγετε τις θερμικές απώλειες. Σε περίπτωση μιας κατοικίας η οποία βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, είναι σημαντικό τα κουφώματα σας να περάσουν από ανοδίωση, διεργασία η οποία  ενισχύει μακροπρόθεσμα τη θωράκιση του κουφώματος.

Φωτεινότητα που θέλετε να έχει ο χώρος

Η καλή φωτεινότητα σε έναν χώρο ενισχύει το εσωτερικό του, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σας. Αν το σπίτι έχει αρκετά ανοίγματα, τα κουφώματα αλουμινίου με πιο μίνιμαλ αισθητική θα επιτρέψουν το φως να διέρχεται άπλετο στον χώρο, ενώ την ίδια στιγμή θα καλύπτουν τις ανάγκες σας για θερμομόνωση. Την ίδια στιγμή, μη διστάσετε να εξερευνήσετε και τις επιλογές σας σε συστήματα σκίασης, για τις στιγμές που θα θέλετε να μείνετε για λίγο μακριά από τον ήλιο.

Αίσθημα της ασφάλειας

Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι και ένας τρόπος εισόδου και εξόδου σε έναν χώρο. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα σε επιλογές που εξασφαλίζουν την μέγιστη ασφάλεια σας, και μειώνουν τον κίνδυνο διάρρηξης. Έτσι, πριν επιλέξετε κουφώματα, θα πρέπει να ενημερωθείτε για πιστοποιήσεις που έχουν, όπως επίσης και για το αν έχουν υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους αντίστασης για την περίπτωση της διάρρηξης.

Επιλογή του κατάλληλου τζαμιού

Οι ειδικοί το φωνάζουν υαλοπίνακα. Το τζάμι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας. Επομένως, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα, όσον αφορά τα επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, καθώς και αντιδιαρρηκτικής προστασίας. Οι επιλογές σας όσον αφορά το κομμάτι του τζαμιού είναι πολλές. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μονά, διπλά ή τριπλά τζάμια. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε τζάμια με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Μην ξεχνάτε πως η επιλογή σας είναι σημαντική για την συνολική απόδοση του κουφώματος.

Αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να έχει ο χώρος

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την τελική απόφαση είναι η αισθητική που θέλετε να έχει ο χώρος σας. Προτιμάτε τις κλασικές ή τις σύγχρονες γραμμές; Τα ανοιγόμενα ή τα συρόμενα παράθυρα; Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε και διάφορα χρώματα αλουμινίου, που θα ταιριάζουν με τα χρώματα του τοίχου ή της γενικότερης διακόσμησης. Σε περίπτωση που θέλετε ένα πιο γήινο αποτέλεσμα, σας προτείνουμε  την επιλογή της απόχρωσης του ξύλου. Σε αυτή την επιλογή βέβαια, είναι σημαντική η συντήρηση του, για να διατηρείται το χρώμα στην αρχική του κατάσταση.

Προϋπολογισμό που έχετε ορίσει για την αντικατάσταση κουφωμάτων

Τέλος, το οικονομικό κομμάτι είναι αυτό που θα επηρεάσει στο μεγαλύτερο βαθμό την απόφαση σας. Καθώς τα κουφώματα δεν αγοράζονται τακτικά, σας προτείνουμε να σκεφτείτε τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επιλογής σας. Σε περίπτωση που θέλετε μια πιο οικονομική λύση, προτιμήστε μια επιλογή με βάση την θερμομόνωση και έναν καλό συντελεστή θερμοπερατότητας. Από την άλλη, για μια πιο μεσαία ή υψηλή κατηγορία προϋπολογισμού, μπορείτε να επιλέξτε προηγμένα θερμομονωτικά υλικά, και ένα αρκετά καλαίσθητο design.

Πώς πραγματοποιείται η αντικατάσταση κουφωμάτων;

Η αντικατάσταση κουφωμάτων, ανάλογα με την κατάσταση του, πραγματοποιείται συνήθως με δύο τρόπους:

Μερική αντικατάσταση κουφωμάτων

Κατά την μερική αντικατάσταση κουφωμάτων, η καινούργια κατασκευή τοποθετείται πάνω από τις ήδη τοποθετημένες κάσες. Με τον τρόπο αυτό, οι εργασίες όχι μόνο είναι λιγότερες, αλλά ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολική αντικατάσταση κουφωμάτων

Κατά τη διάρκεια μιας ολικής αντικατάστασης κουφωμάτων πραγματοποιείται η πλήρης αποξήλωση παλαιών κουφωμάτων και η εκ νέου τοποθέτηση των νέων. Παρά το γεγονός πως απαιτεί αρκετές εργασίες, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παλιές κάσες δεν μπορούν πάντοτε να υποστηρίξουν τα νέα κουφώματα.

Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση κουφωμάτων;

Το κόστος για την αντικατάσταση κουφωμάτων δεν είναι συγκεκριμένο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τελική τους τιμή, όπως είναι:

 

  • Αριθμός κουφωμάτων για αλλαγή
  • Υλικό νέων κουφωμάτων
  • Διαστάσεις κουφωμάτων
  • Τύπο που θα κλειδώνουν
  • Είδος τζαμιών που θα επιλεγούν
  • Χρώμα (για παράδειγμα, το λευκό είναι πιο οικονομικό σε σχέση με την απομίμηση ξύλου)

 

Θα πρέπει όμως να έχετε στο νου σας πως ανά διαστήματα βγαίνουν αρκετά επιδοτούμενα προγράμματα, με τα οποία το κόστος μειώνεται σημαντικά. Τα προγράμματα Εξοικονομώ και  Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους προσφέρουν επιδότηση για αλλαγή κουφωμάτων.

Για μια ποιοτική αντικατάσταση κουφωμάτων, θα πρέπει να δώσετε βάση σε στοιχεία όπως οι καιρικές συνθήκες, η φωτεινότητα που θέλετε να έχει ο χώρος σας, η αισθητική σας, και προϋπολογισμός σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσετε στην καλύτερη για εσάς επιλογή. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για την καλύτερη επιλογή και αντικατάσταση των κουφωμάτων σας, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχετε!