Τα τζάμια, τα οποία συχνά μπορείτε να τα ακούσετε και ως υαλοπίνακες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική συμπεριφορά των κουφωμάτων που έχετε επιλέξει. Τόσο οι ηχομονωτικές όσο και οι θερμομονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων αλουμινίου και των παραθύρων εξαρτώνται άμεσα από τον τύπο του υαλοπίνακα, σε συνδυασμό φυσικά και με άλλους παράγοντες, όπως η ποιότητα των υλικών και η εγκατάσταση των κουφωμάτων.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε τζάμια για κουφώματα αλουμινίου. Το τι τελικά θα αποφασίσετε να τοποθετήσετε σχετίζεται κυρίως με το επίπεδο ηχομόνωσης και θερμομόνωσης που επιθυμείτε, αλλά και το σημείο όπου θα εγκατασταθεί το εκάστοτε κούφωμα.

Ας τα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά:

  • Μονά: Τα μονά τζάμια εφαρμόζονται κυρίως σε μη κατοικήσιμους χώρους, όπως είναι οι αποθήκες και οι βιομηχανίες. Σε χώρους, δηλαδή, όπου ο αερισμός είναι απαραίτητος, ενώ αντίθετα οι απαιτήσεις για ηχομόνωση και θερμομόνωση στο εσωτερικό του κτιρίου είναι ελάχιστες. Τα ενισχυμένα μονά τζάμια, τα οποία έχουν πάχος πάνω από 8 χιλιοστά, είναι ιδανικά για βιτρίνες καταστημάτων, καθώς παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα χτυπήματα και στην άσκηση δύναμης.
  • Laminated: Τα τρίπλεξ ή laminated τζάμια προέρχονται από την ένωση δύο ή και περισσότερων τζαμιών. Η μεμβράνη τους μπορεί να είναι διάφανη ή έγχρωμη. Το τζάμι αυτό θεωρείται ανθεκτικό ως προς την θραύση, ενώ ακόμα και όταν υπάρχει θραύση του δεν καταρρέει, καθώς το συγκρατεί η μεμβράνη. Έτσι, παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια από επικίνδυνα ατυχήματα, όπως για παράδειγμα σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά.
  • Securit: Τα securit τζάμια υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία, ώστε να σκληρύνουν και να είναι αδύνατη η θραύση τους. Ακόμα και εάν σπάσουν, δημιουργούν πολύ μικρά κομμάτια γυαλιού, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Αυτά τα λεγόμενα κρύσταλλα ασφαλείας τα συναντάμε υποχρεωτικά σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που είναι φτιαγμένα από γυαλί (π.χ. τραπεζαρία ή βιβλιοθήκη), αλλά και στα υαλοπετάσματα, όπου η μηχανική αντοχή του τζαμιού είναι το βασικό ζητούμενο.
  • Ενεργειακά: Τα ενεργειακά τζάμια διαθέτουν μια ειδική επίστρωση στην επιφάνειά τους, ώστε να δρουν ως καθρέφτες της ακτινοβολίας. Έτσι, μειώνεται η ακτινοβολία που περνά εσωτερικά του τζαμιού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζέστη που εισέρχεται στον χώρο. Μια τέτοια προσθήκη είναι απαραίτητη σε χώρους με μεγάλες τζαμαρίες, όπου διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια δροσερή θερμοκρασία το καλοκαίρι.
  • Διπλά: Τα διπλά τζάμια αποτελούν την ένωση δύο μονών τζαμιών. Με βάση το πάχος του αποστάτη, αφήνεται κάποιο κενό αναμεταξύ τους, το οποίο περιέχει αέρα. Τα διπλά τζάμια προσφέρουν ηχομόνωση και θερμομόνωση σε μια οικία και τοποθετούνται συνήθως σε συνδυασμό με ενεργειακά κουφώματα, ώστε να παρέχουν το μέγιστο επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Τριπλά: Τα τριπλά τζάμια αποτελούν επέκταση των διπλών τζαμιών και προσφέρουν ακόμα καλύτερη ηχομόνωση και θερμομόνωση σε σχέση με τα διπλά.

 

Η επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια του τεχνικού που θα αναλάβει την κατασκευή και την εγκατάσταση των κουφωμάτων. Ένας έμπειρος τεχνικός στα συστήματα αλουμινίου θα μπορέσει να αξιολογήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χώρου και θα σας προτείνει αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.