Ο στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι από τους κυριότερους για την πράσινη μετάβαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ. Έτσι, ετησίως τρέχουν πολλά προγράμματα που καλύπτουν σημαντικό μέρος των δαπανών ανακαίνισης παλαιών κτιρίων, έτσι ώστε αυτά να είναι ενεργειακά αποδοτικότερα.

Η αλλαγή των κουφωμάτων εμπίπτει σε αυτή την επιδότηση, καθώς σύμφωνα με πλήθος μελετών η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα, ενεργειακά και θερμοδιακοπτόμενα, μειώνει κατακόρυφα τις δαπάνες θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι, συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τα προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή αλλά και αυτά που έχουν ολοκληρωθεί, όμως αναμένεται να ανανεωθούν το προσεχές διάστημα, και περιλαμβάνουν επιδότηση για αλλαγή κουφωμάτων μαζί με άλλες δαπάνες.

Εξοικονομώ 2024

Το νέο «Εξοικονομώ» αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να ισχύει από την άνοιξη, ωστόσο γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία του από τα προηγούμενα έτη. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ποσοστό επιδότησης, όμως οι επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν οι ίδιες.

Δηλαδή, θα πρόκειται για επιδότηση για αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης, σύστημα ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ και άλλες παρεμβάσεις, όπως σύστημα διαχείρισης smart home. 

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες. Καλύπτονται επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ για νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Το πρόγραμμα παρέχει και δυνατότητα αισθητικής αναβάθμισης της οικίας μέσω ανακαίνισης, για παράδειγμα, στο μπάνιο ή την κουζίνα (ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω»), όμως προϋπόθεση είναι το κτίριο να ανακαινιστεί πρωτίστως ενεργειακά με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης (ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»), όπως αντικατάσταση σε κουφωμάτα αλουμινίου, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις, όμως αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί και νέος κύκλος επιδοτήσεων.

Ανακαινίζω-νοικιάζω

Πρόκειται για πρόγραμμα που στόχο έχει να ωθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης που προβληματίζει τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις σύντομα, αφορά ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών.
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι επωφελούμενοι θα επιδοτηθούν κατά 40% για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ.

 

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας με σημαντικές παρεμβάσεις που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα το μήνα, όπως η αλλαγή κουφωμάτων, επιδοτούνται σε σημαντικό βαθμό από το κράτος. Με την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών θα μπορέσετε να ακολουθήσετε σωστά τη διαδικασία και να επιλέξετε το πρόγραμμα που καλύπτει καλύτερα τις δικές σας ανάγκες.