Αν θέλετε να αλλάξετε χρώμα στα παράθυρα αλουμινίου σας, τότε σας έχουμε καλά και κακά νέα: Τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να βαφτούν ξανά και να αλλάξουν χρώμα αλλά είτε θα γίνει με το δύσκολο τρόπο είτε δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό. Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βαφτούν τα κουφώματα αλουμινίου καθώς και τα υπέρ και τα κατά τους. 

 

Βαφή κουφωμάτων αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή  

 

Η ηλεκτροστατική βαφή είναι η ιδανική λύση για τα κουφώματα αλουμινίου αφού κατά τη διαδικασία αυτή τοποθετείται στην επιφάνεια του αλουμινίου μία χρωματισμένη πούδρα η οποία στη συνέχεια πολυμερίζεται, προσφέροντας μακροχρόνια διατήρηση των χρωμάτων και προστασία του προφίλ αλουμινίου από τη χρήση και τις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα υπάρχουν πολλές επιλογές σε υφές και χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής.

Ωστόσο στην πράξη υπάρχουν σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες σε ήδη υπάρχοντα κουφώματα αλουμινίου, αφού για να αλλάξει κανείς το χρώμα των κουφωμάτων αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή  θα πρέπει πρώτα αυτά να αφαιρεθούν, να αποσυναρμολογηθούν (τόσο από το τζάμι όσο και από όλα τα εξαρτήματά τους) και να μεταφερθούν στο βαφείο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο πρακτικά καθώς θα πρέπει το σπίτι να μείνει χωρίς κουφώματα μέχρι να βαφτούν ενώ είναι και σχετικά κοστοβόρο. 

 

Βαφή κουφωμάτων αλουμινίου με χρώματα 

βάψιμο κουφωμάτων αλουμινίου

Γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες της ηλεκτροστατικής βαφής όταν είναι ήδη τοποθετημένα τα κουφώματα, περνάμε στον δεύτερο τρόπο για να βάψει κανείς τα κουφώματα αλουμινίου, που είναι με σπρέι βαφής αλουμινίου ή κάποια ειδική βαφή για αλουμίνιο που σας έχει προτείνει ο προμηθευτής σας. 

 

Ο τρόπος αυτός είναι μεν οικονομικός και πιο απλός αλλά έχει πολύ αμφίβολα αποτελέσματα τόσο ως προς τη διατήρηση του χρώματος όσο και ως προς τη φθορά του από τις καιρικές συνθήκες και δεν συνίσταται. 

 

Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε να βάψετε μόνοι σας ξανά τα κουφώματα αλουμινίου δείτε πώς θα το κάνετε: 

 

Βήμα 1: Καθαρισμός κουφώματος

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε καλά τα παράθυρα ή τις πόρτες αλουμινίου που θέλετε να βάψετε με σαπούνι, νερό και ένα πανί, κατά προτίμηση με μικροΐνες. Μία οδοντόβουρτσα μπορεί να σας βοηθήσει στις δύσκολες γωνίες.  Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες ή άλλα σημάδια, ίσως βοηθήσει η χρήση ειδικού γυαλόχαρτου καθώς και η εφαρμογή σόδας ή ξιδιού. Επίσης είναι πάντα καλύτερο να βάφετε τις πρωινές ώρες ώστε να μην υπάρχει υγρασία ή ζέστη που θα επηρεάσει την απόδοση του χρώματος.

 

Βήμα 2: Προστατέψτε το γυαλί και άλλα υλικά

Χρησιμοποιήστε μία χαρτοταινία για να καλύψετε το γυαλί, τα εξαρτήματα και τον τοίχο γύρω από τα κουφώματα αλουμινίου ώστε να τα προστατέψετε από ανεπιθύμητο χρωματισμό. 

 

Βήμα 3: Πάρτε μέτρα ασφαλείας

Καθώς το αστάρι και το χρώμα αλουμινίου μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες είναι σημαντικό να αφήσετε το χώρο να αερίζεται καλά και να φορέσετε μία μάσκα και γάντια μιας χρήσης. 

 

Βήμα 4: Εφαρμόστε το primer

Επιλέξτε ένα αστάρι για μέταλλο σε σπρέι ή σε υγρή μορφή με πινέλο και εφαρμόστε το στα κουφώματα αλουμινίου. Προσπαθήστε να καλύψετε όλη την περιοχή και να αφήσετε ένα λεπτό και όχι παχύρευστο στρώμα από primer. 

 

Βήμα 5: Βάψτε τα κουφώματα αλουμινίου

Μπορείτε να βάψετε τα κουφώματα αλουμινίου σας χρησιμοποιώντας χρώμα για αλουμίνιο σε μορφή σπρέι ή σε υγρή μορφή με πινέλο. Αν επιλέξετε πινέλο φροντίστε να ταιριάζει με το πλάτος των πλαισίων σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να έχετε μία ομοιόμορφη κάλυψη. Βάψτε αργά με κίνηση πάνω-κάτω, καλύπτοντας όλη την περιοχή. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει για όσο χρειάζεται και εφαρμόσετε δεύτερη στρώση χρώματος. Αφήστε να στεγνώσει καλά και αφαιρέστε τις προστατευτικές ταινίες.

Μάθετε επίσης: ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα βαφών των κουφωμάτων αλουμινίου

 

! Η εταιρεία μας δεν αναλαμβάνει βαφή αλουμινίου και το το κείμενο είναι καθαρά ενημερωτικό.