Παρά την ανθεκτηκότητα τους, με την πολυετή και τακτική χρήση είναι πιθανό κάποια στιγμή να εμφανιστεί προβλήμα στις βαφές των κουφωμάτων αλουμινίου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Η αφαίρεση χρώματος από χτυπήματα, ο αποχρωματισμός εξαιτίας της ηλιοφάνειας και η οξείδωση είναι μερικοί από αυτούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάμπωμα και διάβρωση. Ακόμη και η πιο μικρή γρατζουνιά μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα των αλουμινίων.

Παρακάτω, θα δούμε μια ανάλυση σχετικά με το τι είναι ο αποχρωματισμός των βαφών των κουφωμάτων αλουμινίου, πότε συμβαίνει, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα παράθυρα σας να μοιάζουν σαν καινούργια.

Λόγοι που προκαλείται αποχρωματισμός των κουφωμάτων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δείτε μια αλλαγή στο χρώμα των κουφωμάτων σας. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν:

Ηλιοφάνεια

Γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του έτους η χώρα μας παρουσιάζει ηλιοφάνεια. Τα κουφώματα πολλές φορές εκτίθενται στην ηλιοφάνεια αυτή. Έτσι, το χρώμα είναι εύκολο να παρουσιάσει αλλοίωση και κάποιον αποχρωματισμό. Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει αλλοίωση και θέλετε να βάψετε τα κουφώματα σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε υπερανθεκτικές βαφές αλουμινίου. Οι βαφές αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τις πιο απλές βαφές, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες αποχρωματισμού.

 

Σημείωση: Μια από τις αποχρώσεις που παρατηρείται πιο εύκολα αποχρωματισμός είναι κυρίως σε αυτές της απομίμησης ξύλου. Σε περίπτωση που τα κουφώματα σας θα τα βλέπει στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ο ήλιος, σας προτείνουμε να κινηθείτε σε μια άλλη χρωματική επιλογή, όπως για παράδειγμα το πράσινο ή το λευκό.

Οξείδωση κουφωμάτων αλουμινίου

Η οξείδωση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στα διάφορα μέταλλα. Είναι μια χημική διαδικασία, κατά την οποία τα μόρια του μετάλλου έρχονται σε επαφή με τον αέρα και δημιουργούν νέες ενώσεις. Το σίδερο μπορεί να σκουριάζει ή να μαυρίζει. Σε περίπτωση που την παρατηρήσετε στα κουφώματα σας, θα πρέπει να την καθαρίσετε, διότι με τον τρόπο αυτό διατηρείται το χρώμα και το κούφωμα. Ο καθαρισμός αλουμινίου από οξείδωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και με νερό ή σαπούνι. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά σημαντική, διότι η οξείδωση μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στο κούφωμα. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη ζημιά η οποία όχι μόνο δεν επισκευάζεται, αλλά μπορεί να χρειαστεί και η αντικατάσταση του κουφώματος.

Χτυπήματα ή γρατζουνιές προκαλούν την αφαίρεση χρώματος

Είτε κατά την κατασκευή τους, είτε κατά τη χρήση είναι πιθανό το κούφωμα ή οποιοδήποτε σημείο της μπαλκονόπορτας ή του παραθύρου να εμφανίσει μερικές γρατζουνιές. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να φύγει ή να αλλοιωθεί το χρώμα από κάποια σημεία. Μπορείτε να αφαιρέσετε τις ενοχλητικές γρατζουνιές με βάση τις παρακάτω μεθόδους:

 

  • Χρησιμοποιήστε μια αλοιφή για γρατζουνιές και γδαρσίματα σε επιφάνειες αλουμινίου.
  • Χρησιμοποιήστε σπρέι ηλεκτροστατικής βαφής.
  • Περάστε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τις γρατζουνιές.
  • Καλύψτε τις γρατζουνιές με ένα βερνίκι νυχιών.

Ξεθώριασμα αλουμινίου

Αν παρατηρήσετε ότι τα κουφώματα σας έχουν ξεθωριάσει, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την εταιρεία κατασκευής για τεχνικό έλεγχο. Ένα μικρό ξεθώριασμα είναι φυσιολογικό, ιδιαίτερα αν τα κουφώματα αλουμινίου είναι καινούργια. Όμως, αν το ξεθώριασμα είναι έντονο είναι πιθανό να έχει γίνει κάποιο λάθος από την εταιρεία που έβαψε τα κουφώματα. Σε μια τέτοια περίπτωση σας προτείνουμε να δράσετε άμεσα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάποια ζημιά στο μέλλον, ή να αποκτήσετε θαμπά αλουμίνια. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία, ώστε να σιγουρευτείτε για την αποφυγή των μελλοντικών προβλημάτων.

Πώς να βάψετε ή να επαναφέρετε το χρώμα στα κουφώματα αλουμινίου

Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αλλάξουν χρώμα στα κουφώματα αλουμινίου. Μερικές απο τις μέθοδους  που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βάψετε τα κουφώματα αλουμινίου είναι οι εξής:

Ηλεκτροστατική βαφή

Η χρήση της ηλεκτροστατικής βαφής είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία, όμως έχει μερικές δυσκολίες. Για αρχή, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τα κουφώματα. Αν μάλιστα θέλετε να τους αλλάξετε χρώμα, θα πρέπει να βγουν και τα εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα τα λάστιχα. Το βάψιμο τους πραγματοποιείται στα βαφεία, όπου αφαιρείται το παλιό χρώμα και τοποθετείται το καινούργιο. Η διαδικασία απαιτεί λίγες ημέρες, και κατά συνέπεια το σπίτι θα χρειαστεί να μείνει ανοιχτό.

Ειδικά αυτοκόλλητα φιλμ

Ένας τρόπος που μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στα κουφώματα σας είναι να τοποθετήσετε ειδικά αυτοκόλλητα φιλμ, τα οποία είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες. Τα αυτοκόλλητα έχουν το πλεονέκτημα πως έχουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ενώ μπορούν να καλύψουν και κάποιο μικρό πρόβλημα, όπως κάποια γρατζουνιά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα τοποθετήσετε μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργείου.

Πλαστικά χρώματα, σπρέι ή αστάρι αλουμινίου

Ένας ακόμη τρόπος για την αλλαγή ή την επαναφορά χρώματος του αλουμινίου σας είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικά χρώματα ή ειδικά σπρέι ηλεκτροστατικής βαφής, ή να εφαρμόσετε αστάρι αλουμινίου. Η τοποθέτηση τους μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε τα κουφώματα. Όμως, δεν είναι πάντοτε βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Δηλαδή, είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου να γίνει η αλλοίωση του χρώματος αλουμινίου.

 

Ο αποχρωματισμός, η οξείδωση και τα χτυπήματα ή οι γρατζουνιές μπορούν να προκαλέσουν την αλλοίωση του χρώματος και να επηρεάσουν την εμφάνιση των κουφωμάτων. Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχετε τους κατάλληλους συνεργάτες για να σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και λύσεις. 

 

! Η εταιρεία μας δεν αναλαμβάνει βαφή αλουμινίου και το το κείμενο είναι καθαρά ενημερωτικό.