Να βάλω κουφώματα αλουμινίου ή PVC; Αξίζουν τα ξύλινα κουφώματα; Ποια είναι τα καλύτερα ενεργειακά κουφώματα; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που κυριαρχούν στο μυαλό όσων κάνουν ανακαίνιση ή χτίζουν καινούριο σπίτι.

Τα κουφώματα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τα κουφώματα αλουμινίου, τα κουφώματα PVC και τα ξύλινα κουφώματα. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Στη συνέχεια, θα δούμε μια αναλυτικά σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου, PVC και ξύλινα, για να έχετε την πλήρη εικόνα και να κάνετε την κατάλληλη επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Κουφώματα αλουμινίου

κουφωματα αλουμινιου

Τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται η δημοφιλέστερη επιλογή στις μέρες μας και όχι άδικα, αφού έχουν μια σειρά πολύ σημαντικών πλεονεκτημάτων, όπως θα δούμε παρακάτω.

Κουφώματα αλουμινίου πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι τα ακόλουθα:

 • Πολλές δυνατότητες στην κατασκευή: Με αλουμίνιο μπορούν να κατασκευαστούν όλοι οι τύποι των κουφωμάτων, καθώς διατίθενται σε απεριόριστα σχέδια. Έτσι, μπορούν να γίνουν και ειδικές κατασκευές (π.χ. φεγγίτες, μεγάλα ανοίγματα κλπ).
 • Αντοχή: Τα προφίλ αλουμίνιου είναι ανθεκτικά στην ηλιακή ακτινοβολία, την καταπόνηση και τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα αντέχουν στον χρόνο.
 • Δυνατότητα επισκευής: Τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να επισκευαστούν.
 • Ποικιλία: Βάφονται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και έχουν μεγάλη ποικιλία σε εξαρτήματα και ανταλλακτικά.
 • Φιλικά προς το περιβάλλον: Το αλουμίνιο είναι μη τοξικό προϊόν που ανακυκλώνεται πλήρως.
 • Αντιπυρική προστασία: Τα κουφώματα και παράθυρα αλουμινίου έχουν υψηλή στεγανότητα, οπότε δεν επιτρέπουν στη φωτιά να εισέλθει μέσα στο κτίριο. Επιπλέον, το αλουμίνιο δεν είναι εύφλεκτο υλικό και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορεί να αντέξει για αρκετή ώρα υπό την επίδραση της πυρκαγιάς.
 • Συντήρηση: Δεν απαιτούν συντήρηση, εφόσον έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.
 • Ενεργειακή αποδοτικότητα: Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη καινοτομία και την υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Κουφώματα αλουμινίου μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου σχετίζονται κατά βάση με την τιμή τους αλλά και ορισμένα προβλήματα που χαρακτήριζαν παλαιότερες σειρές:

 • Τιμή: Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ακριβότερα από τα κουφώματα PVC.
 • Θερμομόνωση: Τα παλαιότερα κουφώματα δεν είχαν επαρκείς θερμομονωτικές ιδιότητες. Πλέον, έχουν αναπτυχθεί συστήματα που έχουν ανεβάσει σε πολύ καλό επίπεδο τον συντελεστή θερμομόνωσης, όμως έτσι, το κόστος κουφωμάτων αλουμινίου ανεβαίνει.
 • Προσοχή στην ποιότητα: Η ποιότητα τους ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή, την εμπειρία του και την τοποθέτηση που θα γίνει. Οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την αγορά τους.

Κουφώματα PVC

PVC

Τα κουφώματα PVC ή αλλιώς πλαστικά κουφώματα κατασκευάζονται από χημικές ενώσεις, όπως αιθυλένιο, σταθεροποιητές και πλαστικοποιητές. Λόγω αυτού είναι αρκετά οικονομικά, όμως η ποιότητά τους είναι αμφίβολη.

PVC κουφώματα πλεονεκτήματα

 

 • Τιμή: Τα κουφώματα PVC είναι τα οικονομικότερα σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους.
 • Ηχομόνωση και θερμομόνωση: Σε σχέση με τα απλά κουφώματα αλουμινίου έχουν καλύτερες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.
 • Συντήρηση: Δεν απαιτούν συντήρηση.

PVC κουφώματα μειονεκτήματα

Τα προβλήματα στα κουφώματα PVC σχετίζονται με την ποιότητα και την αντοχή τους, ενώ ανησυχίες εγείρονται και ως προς τυχόν τοξικότητά τους, με τους καταναλωτές να αναρωτιούνται αν είναι καρκινογόνα. 

Τα κυριότερα μειονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων είναι:

 • Περιορισμός στον σχεδιασμό: Τα κουφώματα PVC δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε όλους τους τύπους. 
 • Δεν βάφονται και δεν επισκευάζονται: Μόνο με ειδικό φιλμ σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να αλλάξει το χρώμα των πλαστικών κουφωμάτων. Πέρα από την αισθητικό περιορισμό, αυτό σημαίνει και ότι τα κουφώματα αυτά δεν μπορούν να επισκευαστούν αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ή ξεφλουδίσει με τον καιρό.
 • Χαμηλή αντοχή: Οι μηχανικές τους ιδιότητες είναι χαμηλές και δεν αντέχουν στη φθορά του χρόνου και στην ηλιακή ακτινολοβολία.
 • Απουσία αντιπυρικής προστασίας και επικινδυνότητα: Το πλαστικό είναι εύφλεκτο υλικό, οπότε δεν προσφέρει ασφάλεια από την πυρκαγιά. Επιπλέον, το πλαστικό, όταν καίγεται, παράγει εξαιρετικά τοξικές αναθυμιάσεις, οι οποίες επιφέρουν άμεσο θάνατο με την εισπνοή τους.

Ξύλινα κουφώματα

ξυλινα κουφωματα

 

Τα ξύλινα κουφώματα έχουν ανακάμψει σε αρκετό βαθμό, οπότε πλέον υπάρχουν και καινούρια κουφώματα από ξύλο και όχι μόνο τα παλιά που γνωρίζουμε όλοι. Τα καινούρια κουφώματα έχουν ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα, όμως το πρόβλημα της υψηλής ανάγκης συντήρησης δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί.

Ξύλινα κουφώματα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων από ξύλο είναι τα εξής:

 

 • Αισθητική: Η υψηλή αισθητική τους είναι αδιαμφισβήτητη κυρίως σε παλαιά και παραδοσιακά κτίρια.
 • Φιλικά προς το περιβάλλον: Το ξύλο είναι φυσικό υλικό, κάτι που το κάνει φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Αντοχή: Η αντοχή τους είναι αρκετά καλή κυρίως ως προς τις μηχανικές τους ιδιότητες. Για να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου, όμως, απαιτούν υψηλή συντήρηση.
 • Θερμομόνωση: Το ξύλο έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες.

 

Ξύλινα κουφώματα μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων σχετίζονται κατά βάση με την τιμή και τη συντήρησή τους:

 • Υψηλή ανάγκη συντήρησης: Τα ξύλινα παράθυρα και παντζούρια χρειάζονται ανά μερικά χρόνια τρίψιμο και πέρασμα με βερνίκι, για να θωρακιστούν απέναντι στην υγρασία.

 

 • Τιμή: Το ξύλο είναι το ακριβότερο υλικό από όλα.

 

 • Απουσία αντιπυρικής προστασίας: Τα ξύλινα παράθυρα δεν προσφέρουν αντιπυρική προστασία, επειδή το ξύλο είναι εύφλεκτο υλικό.
 • Καθαρισμός: Ο καθαρισμός των ξύλινων κουφωμάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή και ειδικά καθαριστικά, ώστε να μη φθαρεί το ξύλο.

Ποια είναι τα καλύτερα ενεργειακά κουφώματα;

Στις εποχές μας, όπου η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, θέλοντας να περιορίσουμε το κόστος της ψύξης και της θέρμανσης στο εσωτερικό των κτιρίων, αλλά και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε ποια είναι τα καλύτερα ενεργειακά κουφώματα.

Σίγουρα, τόσο το ξύλο όσο και το συνθετικό PVC έχουν καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες σε σχέση με το αλουμίνιο ως υλικό. Έτσι, αν η ερώτηση αυτή γινόταν χρόνια πριν, θα λέγαμε ότι τα ξύλινα ή τα πλαστικά κουφώματα έχουν υψηλότερο συντελεστή θερμομόνωσης.

Ωστόσο, πλέον κατασκευάζονται πρωτοποριακά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, τα οποία έχουν τον υψηλότερο συντελεστή θερμομόνωσης από όλα. Συνεπώς, τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου με μονό ή ακόμα καλύτερο διπλό/τριπλό υαλοπίνακα (οπότε ονομάζονται ενεργειακά κουφώματα) είναι η καλύτερη επιλογή, για να διατηρήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού.

Επιπλέον, τα ενεργειακά αυτά κουφώματα έχουν και άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες.

Δείτε ακόμα τι πρέπει να ξέρετε για να έχετε πλήρη ηχομόνωση παραθύρων

Συγκριτικός πίνακας

Κουφώματα αλουμινίουΚουφώματα PVCΞύλινα κουφώματα
Ενεργειακή αποδοτικότηταυψηλή με θερμοδιακοπήμέτριαμέτρια
Αισθητικήυψηλήμέτριαυψηλή
Συντήρησηόχιόχιναι
Αντοχήναιόχιναι με συντήρηση
ΚαθαρισμόςεύκολοςεύκολοςΠρέπει να γίνεται με προσοχή
Αντιπυρική προστασίαναιόχιόχι
Δυνατότητα επισκευήςναιόχιναι

 

Γίνεται σαφές ότι τα ποιοτικά κουφώματα αλουμινίου, που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις υψηλότερα standards και διαθέτουν θερμομονωτικές ιδιότητες, είναι η καλύτερη επιλογή τόσο αναφορικά με την αντοχή και γενικότερα τη λειτουργικότητά τους όσο και την αισθητική τους.

Η υψηλότερη τιμή τους σε σχέση με τα πλαστικά κουφώματα θα αποσβεσθεί λόγω της πολύ υψηλότερης αντοχής τους στον χρόνο, αλλά και τη μείωση του κόστους θέρμανσης του σπιτιού. Θα πρέπει, όμως, να προσέξετε ιδιαίτερα τον κατασκευαστή κουφωμάτων που θα επιλέξετε!

Επικοινωνήστε με την Alumin Smart Line, για να αποκτήσετε υψηλής αισθητικής και άριστης ποιότητας κουφώματα αλουμινίου που προσφέρουν ασύγκριτη αισθητική, ανθεκτικότητα και προστασία από τις καιρικές συνθήκες.