Ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσο θερμομονωτικό είναι ένα κούφωμα. Πιο αναλυτικά, δείχνει την ενέργεια που διαπερνάται από τα διάφορα υλικά του κουφώματος ανά μονάδα χρόνου, εμβαδού και με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας.

Τι ακριβώς είναι όμως ο συντελεστής θερμοπερατότητας των κουφωμάτων; Πώς μπορείτε να τον υπολογίσετε και σε ποιες περιπτώσεις θα σας φανεί χρήσιμος; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.

Τι είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο συντελεστής θερμοπερατότητας στα κουφώματα είναι ο δείκτης που μας δείχνει τον βαθμό θερμομόνωσης ενός κουφώματος. Πιο αναλυτικά, ο συντελεστής αυτός θα δείξει την ενέργεια η οποία διαπερνά το κάθε υλικό σε συγκεκριμένη μονάδα χρόνου, στο εμβαδόν που έχει η επιφάνεια, σύμφωνα πάντα με τη διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

Οι τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας κουφωμάτων δίνονται σε w/m2K, ενώ δείχνουν πόσα watt (W) ενέργειας είναι απαραίτητα για κάθε τετραγωνικό μέτρο του κουφώματος (m2), με τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον στον 1 °C (Κελσίου). Όσο πιο μικρός βγει ο αριθμός με βάση τον υπολογισμό σας, τόσο μεγάλη θερμομόνωση προσφέρει ένα κούφωμα. Αντίθετα, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χαθεί από το παράθυρο.

Για παράδειγμα, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μπαλκονόπορτες και η πρώτη έχει συντελεστή θερμοπερατότητας 2 w/m2K, ενώ η δεύτερη έχει 4,00 w/m2K, θα επιλέξουμε την πρώτη. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρώτη μπαλκονόπορτα παρουσιάζει μεγαλύτερη θερμομόνωση, έχει λιγότερες απώλειες και μας βοηθά να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την δεύτερη.

Πώς υπολογίζεται ο συντελεστής θερμοπερατότητας;

Ο τύπος από τον οποίο προκύπτει ο των κουφωμάτων (Uw) είναι:

 

συντελεστής θερμοπερατότητας

 

Πιο αναλυτικά, ο κάθε δείκτης σημαίνει:

 

  • Uw= Συντελεστής θερμοπερατότητας κουφώματος (w= window)
  • Uf= Συντελεστής θερμοπερατότητας προφίλ αλουμινίου (f= frame)
  • Ug= Συντελεστής θερμοπερατότητας τζαμιού (g=glass)
  • Ψg= Συντελεστης θερμοπερατότητας από τον αποστάτη του διπλού τζαμιού
  • Α (f,g,w)= Ορατές επιφάνειες
  • L= Τρέχον μέτρο αποστάτη διπλού τζαμιού – ενεργειακού

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος

Οι τρόποι για να μειωθεί ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων είναι:

Συντελεστής θερμοπερατότητας σε κουφώματα με παντζούρια

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας Uw μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που αποφασίσετε να κλείσετε τα παντζούρια ή τα εξώφυλλα. Για να υπολογίσετε τον συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος με παντζούρι, θα πρέπει να λάβετε στο νου σας την απόδοση του με βάση το κουτί του ρολού (Uw με κουτί ρολού), γιατί αποτελεί επιφάνεια του κουφώματος. Όταν ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος όταν το εξώφυλλο είναι κλειστό είναι Uw,Rb.

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων είναι ένας αριθμός ο οποίος δείχνει το πόσο θερμομονωτικό είναι το κούφωμα. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός αυτός, τόσο μεγαλύτερη θερμομόνωση προσφέρει. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει πάντοτε να τον λαμβάνετε υπόψη, όταν έρχεται η ώρα να κάνετε την επιλογή σας. Για παράδειγμα, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μπαλκονόπορτες, αξίζει να επιλέξετε αυτή που ο συντελεστής θα είναι πιο χαμηλός.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε κουφώματα αλουμινίου με τον κατάλληλο συντελεστή για το σπίτι και τις ανάγκες σας.