Η οξείδωση είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα μέταλλα. Πρόκειται για τη χημική διαδικασία, όπου μόρια του μετάλλου αλληλοεπιδρούν με τον αέρα, δημιουργώντας νέες ενώσεις. Η διαδικασία αυτή οδηγεί το σίδερο να σκουριάζει ή το ασήμι να μαυρίζει.

Το αλουμίνιο είναι πολύ ανθεκτικό μέταλλο που δεν περιέχει σίδηρο, οπότε δεν σκουριάζει. Όμως, μπορεί να οξειδωθεί και αυτό θα το καταλάβετε αν παρατηρήσετε ένα στρώμα χρώματος γκρι στην επιφάνειά του.

Επομένως, αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι τα κουφώματα αλουμινίου μπορεί να οξειδωθούν. Αυτό θα συμβεί αν δεν έχει εφαρμοστεί ηλεκτροστατική βαφή, κάτι που παρατηρούμε στα παλαιότερα κουφώματα και παράθυρα αλουμινίου.

Διαβάστε ακόμα: Επισκευή και συντήρηση παλιών κουφωμάτων αλουμινίου

Ο καθαρισμός αλουμινίου από οξείδωση είναι κομβικής σημασίας, για να διατηρηθούν οι ιδιότητες του κουφώματος. Και αυτό επειδή η οξείδωση σημαίνει διάβρωση και αν δεν αφαιρεθεί, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε μεγάλη ζημιά το κούφωμα.

Όμως, πώς γίνεται ο καθαρισμός των κουφωμάτων αλουμινίου από οξείδωση; Τι υλικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και τι πρέπει να προσέξετε; Ας δούμε παρακάτω τους τρεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Καθαρισμός αλουμινίου με νερό και σαπούνι

Πρόκειται για την πιο εύκολη λύση και σίγουρα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, πριν ακολουθήσετε κάποια άλλη μέθοδο.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Σκουπίζετε την επιφάνεια του αλουμινίου με ένα μαλακό πανί, βρεγμένο με νερό, ώστε να φύγει η σκόνη και η βρομιά.
  2. Με το ίδιο πανί καθαρίστε την επιφάνεια με χλιαρό νερό και σαπούνι.
  3. Αν οι λεκέδες δεν φεύγουν, μπορείτε να τρίψετε την επιφάνεια με μια μαλακή βούρτσα.
  4. Ξεπλύνετε καλά το κούφωμα, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα.

Καθαρισμός αλουμινίου με ξύδι

Αν οι λεκέδες δεν αφαιρεθούν με την παραπάνω διαδικασία, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε πιο δραστικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν επιτρέπονται διαβρωτικά και καυστικά υγρά, καθώς θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην επιφάνεια του αλουμινίου.

Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο ήπιο καθαριστικό που είναι όμως πιο αποτελεσματικό στην οξείδωση από το απλό σαπούνι. Αυτές τις προϋποθέσεις πληροί το ξύδι. 

Αφού καθαρίσετε την επιφάνεια με νερό και σαπούνι, για να φύγει η βρομιά, περάστε το σημείο της οξείδωσης με αρκετό ξύδι και αφήστε το για λίγα λεπτά να δράσει. Στη συνέχεια, τρίψτε την περιοχή με μια απαλή βούρτσα.

Καθαρισμός αλουμινίου με λεμόνι και αλάτι

Ακόμα πιο όξινο, και άρα πιο αποτελεσματικό, είναι το λεμόνι. Αντί για ξύδι, λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι. Εκτός από χυμό λεμονιού, μπορείτε να τρίψετε φλούδες λεμονιού απευθείας πάνω στο σημείο.

Η πιο δραστική λύση, πάντως, είναι να αναμείξετε χυμό λεμονιού με χοντρό αλάτι. Απλώστε την πάστα που θα δημιουργηθεί πάνω στο σημείο και τρίψτε απαλά με μια βούρτσα.

 

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να θωρακίσετε τα κουφώματα αλουμινίου σας με ηλεκτροστατική βαφή ή με τεχνικές όπως η ανοδίωση και η προανοδίωση που δεν επιτρέπουν στο αλουμίνιο να αντιδράσει με το οξυγόνο του αέρα και επομένως να οξειδωθεί. Όμως, καθώς το αλουμίνιο είναι ανθεκτικό υλικό που δεν σκουριάζει, με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση ακόμα και παλαιών κουφωμάτων, θα καταφέρετε να τα κρατήσετε λειτουργικά για πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα και τα κουφώματα αλουμινίου σας