Σε μια εποχή, στην οποία η μέγιστη θερμομόνωση των κτιρίων αποτελεί βασικό στόχο για την απαραίτητη -τόσο για τον πλανήτη όσο και για την τσέπη μας- εξοικονόμηση ενέργειας, τίθεται συνεχώς το ερώτημα πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Έτσι, όταν πρόκειται κανείς να χτίσει καινούριο σπίτι ή να κάνει ανακαίνιση στο υπάρχον, σίγουρα έρχεται αντιμέτωπος με τον όρο «θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα».

Τι είναι τα θερμοδιακοπτόμενα αλουμίνια και σε τι διαφέρουν από τα απλά; Συμφέρει να τα τοποθετήσει κανείς στο σπίτι του;

Ας δούμε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα παρακάτω.

Τι είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου;

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγόριες: Τα απλά ή όπως αλλιώς λέγονται τα συμβατικά ή κρύα, και τα κουφώματα με θερμοδιακοπή.

Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου τοποθετούνται στο εσωτερικό τους ειδικά μονωτικά υλικά, όπως το πολυαμίδιο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλού επιπέδου θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση.

Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι τα κτίρια που θέλουν να λάβουν επιδότηση με προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν θερμοδιακοπτόμενα αλουμίνια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θερμοδιακοπτόμενων και απλών κουφωμάτων;

Όπως προαναφέρθηκε, η διαφορά των απλών κουφωμάτων από τα θερμοδιακοπτόμενα έγκειται στο γεγονός ότι στο εσωτερικό των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων υπάρχουν ειδικά μονωτικά υλικά που αυξάνουν τη μόνωσή τους.

Αντίθετα, τα απλά κουφώματα δεν έχουν τέτοια υλικά, οπότε δεν προσφέρουν ικανοποιητική μόνωση. Αν σκεφτεί κανείς ότι το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας, τότε καταλαβαίνει γιατί τα αλουμίνια είναι παγωμένα τον χειμώνα, αν τα ακουμπήσουμε. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τα απλά κουφώματα χαρακτηρίζονται ως «κρύα», αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν το κρύο να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι είναι τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου;

Μία σύγχυση που γίνεται συχνά είναι μεταξύ ενεργειακών και θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, τα οποία όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα ενεργειακά κουφώματα είναι αυτά που και θερμοδιακοπτόμενα είναι και έχουν ενεργειακά τζάμια. Έχουν, δηλαδή, ακόμα υψηλότερο επίπεδο μόνωσης σε σχέση με τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, οπότε η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη.

Τα ενεργειακά τζάμια ή αλλιώς όπως λέγονται ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι τα τζάμια, τα οποία αφενός είναι διπλά ή τριπλά και αφετέρου έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να εφαρμοστεί σε αυτά ένα ειδικό φιλμ που αποτελείται από μεταλλικά οξείδια του αργύρου. Το στρώμα αυτό είναι διαφανές, οπότε δεν γίνεται αντιληπτό στο μάτι, όμως έχει την ιδιότητα να αποτρέπει τη μεταβίβαση θερμότητας. Έτσι, αποτρέπει την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου τον χειμώνα, αλλά και την εισαγωγή θερμότητας στο κτίριο το καλοκαίρι.

θερμοδιακοπτώμενα συστηματα αλουμινίου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων;

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα και ακόμα περισσότερο τα ενεργειακά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να πετύχετε υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Κάτι που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου θα είναι σαφώς μειωμένοι σε σχέση με το αν είχατε απλά κουφώματα αλουμινίου.

Με δεδομένο ότι η απώλεια θερμότητας στα συμβατικά αλουμίνια είναι περίπου 0,5 Watt ανά τ.μ. περισσότερο σε σχέση με τα κουφώματα με θερμοδιακοπή, γίνεται σαφές ότι η εξοικονόμηση είναι σημαντική (περίπου 30% σε σχέση με τα απλά κουφώματα).

Περαιτέρω, τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα επιτυγχάνουν υψηλότερο επίπεδο ηχομόνωσης αλλά και υδατοστεγανότητας, θωρακίζοντας το σπίτι σε όλα τα επίπεδα.

Πόσο κοστίζουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα;

Οι τιμές των κουφωμάτων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο του κουφώματος (π.χ. αν είναι συρόμενα κουφώματα ή ανοιγόμενα), το είδος των εξωφύλλων (ρολά ή παντζούρια), το μέγεθος, το είδος του υαλοπίνακα, το χρώμα κλπ. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα κοστίζουν περίπου 10-20% παραπάνω από τα συμβατικά.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα ανοιγόμενο κούφωμα που κοστίζει 550€ αν έχει απλό προφίλ, θα κοστίζει περίπου 600-650€ αν είναι θερμοδιακοπτόμενο.

Το αν συμφέρει να βάλετε θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η συνολική μόνωση που υπάρχει στο σπίτι, το υψόμετρο και γενικά το κλίμα της περιοχής, το αν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία κλπ. Με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 30% σε σχέση με τα απλά κουφώματα, τις περισσότερες φορές συμφέρει πολύ να τοποθετηθούν θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, καθώς η απόσβεση της αρχικής αγοράς και τοποθέτησης έρχεται πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

 

Αν ενδιαφέρεστε για θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου επικοινωνήστε μαζί μας!