Αν ο θόρυβος από μπαρ σας ενοχλεί ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τα βράδια εξαιτίας της ηχορύπανσης, σας έχουμε τη λύση. Η ηχομόνωση των κουφωμάτων αλουμινίου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για όσους θέλουν να προστατευτούν από την ηχορύπανση των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης.

Ο ήχος που παράγεται από τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, θα πρέπει βάση νόμου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο των decibel. Η ηχορύπανση που δημιουργείται σε αστικές περιοχές από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, μπορεί να καταπολεμηθεί με ειδικά ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τη νομοθεσία περί ωρών κοινής ησυχίας και άδειας μουσικής για τα μπαρ. Επίσης, θα δούμε τρόπους που μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ησυχία που αναζητούμε. 

 

Νομοθεσία για το θόρυβο από μπαρ ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

ηχεία μπαρ με δυνατή μουσική που προκαλούν ηχορύπανση

Μπορείτε να βρείτε τη νομοθεσία για το θόρυβο που προκαλείται από μπαρ ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο (https://www.e-nomothesia.gr/ygeionomikos-kanonismos-diatakseis/yd-a5-3010-1985.html). Το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να σταθούμε είναι το εξής:

 

Άρθρο 3: Απαιτούμενη ηχομόνωση

Η ηχομόνωση ενός στεγασμένου Κέντρου Διασκέδασης, όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα Υγειονομική διάταξη, θεωρείται ικανοποιητική όταν η Α-ηχοστάθμη, μετρούμενη στα όρια της ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο οποίο είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Διασκέδασης, δεν ξεπερνά τις τιμές του πίνακα, ανάλογα με τον χαρακτήρα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης η χωρική μέση Α-ηχοστάθμη, μέσα στο Κέντρο Διασκέδασης, δημιουργούμενη με μία πρότυπη ηχητική πηγή, όπως περιγράφεται στο Παράρτημα Ι αυτής της Υγειονομικής διάταξης, πρέπει να είναι 100 dΒ(Α).

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 

Χαρακτήρας της περιοχής  /  Α – ηχοστάθμη dB(A)

1.Περιοχές καθαρά βιομηχανικές χωρίς κατοικίες 

2.Περιοχές στις οποίες επικρατεί το βιομηχανικό στοιχείο αλλά υπάρχουν και κατοικίες    45

3.Περιοχές στις οποίες επικρατεί εξίσου το βιομηχανικό και αστικό στοιχείο    40

4.Περιοχές στις οποίες επικρατεί το αστικό στοιχείο αλλά υπάρχουν και βιομηχανίες    35

5.Περιοχές καθαρά κατοικιών (αστικές προαστιακές ή αγροτικές) και περιοχές ειδικής προστασίας (νοσοκομείων γηροκομείων σανατορίων κλπ.) 30

Άρθρο 4: Επιτρεπόμενη ηχητική στάθμη λειτουργίας

 

1.Η επιτρεπόμενη μέγιστη Α-ηχοστάθμη μέσα στα Κέντρα Διασκέδασης καθορίζεται σε 100 Β (Α).

2.Για τα υπόλοιπα καταστήματα με μουσική τα οποία δεν θεωρούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη Κέντρα Διασκέδασης η επιτρεπόμενη μέγιστη Α-ηχοστάθμη μέσα σ’ αυτά καθορίζεται σε 80 άΒ(Α).

 

Πως επηρεάζεται η υγεία μας από την ηχορύπανση

πονάνε τα αυτία απο την δυνατή μουσική του bar

Η έκθεση σε συνεχής θορύβους που προκαλούνται από ηχορύπανση, μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Ο θόρυβος προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στο μεταβολικό. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο περιβαλλοντικός θόρυβος είναι μία από τις αιτίες για 48.000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως καθώς και 12.000 πρόωρων θανάτων. Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια σοβαρή διαταραχή ύπνου. 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την ηχορύπανση από μπαρ και κέντρα διασκέδασης

ηχομονωτικά κουφώματα με τζάμι

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης, είναι να τοποθετήσουμε στο σπίτι μας, συστήματα αλουμινίου με υψηλούς δείκτες ηχομόνωσης. Τα κουφώματα αλουμινίου με ηχομονωτικά τζάμια έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους θορύβους και να μας προστατέψουν από την έκθεση στην ηχορύπανση. ‘

Δείτε ακόμα τι πρέπει να ξέρετε για να έχετε πλήρη ηχομόνωση παραθύρων

 

Τι να προσέξουμε όταν διαλέγουμε ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου και ηχομονωτικά τζάμια

Τα ηχομονωτικά τζάμια θα πρέπει να έχουν ήχο-ακουστικές μεμβράνες με ήχο-απορροφητική δυνατότητα έως τουλάχιστον 44 decibel. Οι μπαλκονόπορτες και τα κουφώματα των παραθύρων θα πρέπει να έχουν ηχο-απορροφητική πιστοποίηση. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών θα πρέπει περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους ειδικά ηχο-απορροφητικά υλικά. 

 

Ανακαλύψτε όλα τα κουφώματα αλουμινίου που διαθέτουμε και βρείτε το κατάλληλο για εσάς κατά της ηχορύπανσης και των δυνατών θορύβων από τα μπαρ.