Η ψωρίαση αλουμινίου είναι ένα αρκετό συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στα κουφώματα αλουμινίου και το οποίο οδηγεί στη διάβρωσή τους. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή προεργασία του υλικού πριν τη βαφή του και χειροτερεύει από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες.

Η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων αλουμινίου, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με υλικά υψηλής ποιότητας και με βάση την απαραίτητη προεργασία, σε συνδυασμό με τη σωστή φροντίδα τους αποτελούν το κλειδί, για να αποφύγετε την ψωρίαση που μπορεί να καταστρέψει τα αλουμίνιά σας.

Ας τα δούμε στη συνέχεια πιο αναλυτικά.

Τι είναι η ψωρίαση αλουμινίου;

Η ψωρίαση αλουμινίου ή νηματοειδής διάβρωση είναι η οξείδωση του χρώματος των κουφωμάτων αλουμινίου. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα αρχίζει με την πάροδο του χρόνου να ξεφλουδίζει, αφού η επιφάνεια έχει οξειδωθεί. Η αποκόλληση του χρώματος από την επιφάνεια έχει ως συνέπεια να εισχωρεί η υγρασία στο εσωτερικό του κουφώματος, προκαλώντας του τρύπες και καταστρέφοντάς το σταδιακά.

Σε τι οφείλεται η ψωρίαση αλουμινίου;

ψωριαση κουφωματων αλουμινιου

Οι κυριότερες αιτίες για την ψωρίαση αλουμινίου είναι οι εξής δύο:

  • Δεν έχει γίνει σωστή προεργασία στο αλουμίνιο πριν τη βαφή του. 
  • Το αλουμίνιο έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασβέστη της τοιχοποιίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χημική αντίδραση που οδηγεί στη φθορά του αλουμινίου.

Γίνεται σαφές ότι τόσο στην κατασκευή όσο και στην τοποθέτηση των κουφωμάτων χρειάζεται η μέγιστη προσοχή, καθώς ακόμα και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Διότι δεν είναι μόνο ότι θα καταστραφούν τα αλουμίνια, αν πάθουν ψωρίαση, καθώς η βλάβη δεν αποκαθίσταται, αλλά και το οτι θα υπάρξη εισχώριση υγρασίας μεσα στο σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να απογύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας στα κουφώματα αλουμινίου καθώς η υδατοστεγανότητα των κουφωμάτων παραμένει χαμηλή και επιπλέον κινδυνεύουν και οι άνθρωποι μέσα στο σπίτι από την ανάπτυξη υγρασίας και ενδεχομένως μούχλας στο εσωτερικό.

Πώς να αποφύγετε την ψωρίαση και τη διάβρωση στα αλουμίνια

Το βασικότερο είναι να επιλέξετε έμπειρους κατασκευαστές αλουμινίων, όπως η Alumin Smart Line που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία, ώστε επιμεληθεί με υψηλής ακριβείας και αποδοτικότητας τεχνικές τα κουφώματα αλουμινίου. Η προεργασία του υλικού πριν τη βαφή του είναι κομβικής σημασίας, για να μπορέσει το χρώμα να επικολληθεί αποδοτικά στην επιφάνεια, προστατεύοντας έτσι το αλουμίνιο από τη φθορά και την υγρασία.

Παράλληλα, απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την τοποθέτηση των κουφωμάτων. Θα πρέπει να τοποθετείται μονωτικό υλικό μεταξύ της τοιχοποιίας και των κουφωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η χημική αντίδραση και να μην εισχωρήσει η υγρασία στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση, η φροντίδα των αλουμινίων και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη βοηθάει στη διατήρησή τους, την αποφυγή των ζημιών και την απομάκρυνση τυχόν υγρασίας. Πώς να φροντίζετε τα κουφώματα αλουμινίου; Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Μία φορά τον μήνα πρέπει να καθαρίζετε τα κουφώματα και τα παντζούρια αλουμινίου.
  • Αρχικά, με ένα στεγνό πανί ή μια βούρτσα απομακρύνετε τη σκόνη και άλλες ακαθαρσίες.
  • Ύστερα, με ένα καθαρό μαλακό πανί που θα έχετε βουτήξει σε διάλυμα χλιαρού νερού με πράσινο σαπούνι ή ήπιο απορρυπαντικό, περάστε όλες τις επιφάνειες των κουφωμάτων και των παντζουριών.
  • Ξεβγάλετε με άφθονο νερό και αφήστε τα κουφώματα να στεγνώσουν.
  • Μπορείτε και να τα σκουπίσετε με ένα στεγνό μαλακό πανί.

Η διαδικασία αυτή είναι ασφαλής για όλα τα κουφώματα αλουμινίου, είτε έχουν ηλεκτροστατική βαφή είτε όχι.

Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να χρησιμοποιείτε διαβρωτικά καθαριστικά, χλωρίνη και λευκαντικά καθώς και συρμάτινες βούρτσες για τον καθαρισμό των αλουμινίων.

 

Επικοινωνήστε με την Alumin Smart Line, για να αποκτήσετε υψηλής αισθητικής και άριστης ποιότητας κουφώματα αλουμινίου που θα είναι απολύτως θωρακισμένα απέναντι στην υγρασία και τις καιρικές συνθήκες!