Οι ψευτόκασες που μπαίνουν στα κουφώματα αλουμινίου είναι μεταλλικά πλαίσια, τα οποία τοποθετούνται στον τοίχο και χρησιμεύουν για την εφαρμογή του κουφώματος πάνω σε αυτόν. Πρόκειται για πλαίσια φτιαγμένα από γαλβανισμένο αλουμίνιο, τα οποία διατίθενται σε διάφορες διατομές και πάχη ανάλογα με τον σκοπό που θέλουμε να πετύχουμε.

Γιατί, όμως, χρειάζονται οι ψευτόκασες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και πότε είναι απαραίτητες; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Πού χρησιμεύουν οι ψευτόκασες;

Όπως προαναφέρθηκε, οι ψευτόκασες χρησιμεύουν ως μέσο εφαρμογής, ώστε το κούφωμα αλουμινίου να εφαρμόζει στην τοιχοποιία. Η χρησιμότητά τους είναι κυρίως αισθητική, αφού τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να τοποθετηθούν και χωρίς ψευτόκασες. Όμως, με τη χρήση ψευτόκασας το σοβάτισμα περιμετρικά του παραθύρου ή της πόρτας γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την αντικατάσταση των κουφωμάτων δεν χρησιμοποιούνται ψευτόκασες, επειδή το σοβάτισμα έχει ήδη γίνει, οπότε δεν απαιτείται οδηγός. 

Από την άλλη, κατά την αντικατάσταση ξύλινων χωνευτών – συρόμενων κουφωμάτων με κουφώματα αλουμινίου είναι υποχρεωτική η χρήση ψευτόκασας, επειδή αφαιρούνται από την τοιχοποιία όλα τα ξύλινα τμήματα και σοβατίζονται ξανά από την αρχή.

Ψευτόκασες αλουμινίου

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ψευτόκασας

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι οι ψευτόκασες έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα:

  • Βοηθούν στη δημιουργία ίσιων σοβάδων, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται οδηγοί κατά το σοβάτισμα.
  • Επιτρέπουν την αντικατάσταση των παλιών ξύλινων κουφωμάτων με καινούρια κουφώματα αλουμινίου.

Ωστόσο, οι ψευτόκασες έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα, τα οποία όμως με την κατάλληλη προσοχή μπορούν να αποφευχθούν. Συγκεκριμένα:

  • Μπορεί να σκουριάσουν: Οι ψευδόκασες ναι μεν είναι αλουμινένιες και γαλβανισμένες, οπότε δεν σκουριάζουν, όμως στηρίζονται πάνω στην τοιχοποιία με σιδερένια ελάσματα που ηλεκτροκολλούνται. Αυτά τα ελάσματα ενδέχεται να σκουριάσουν, αν δεν υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία. Αυτή συνίσταται στην εφαρμογή σπρέι ψυχρού γαλβανισμού που προστατεύει τα μεταλλικά αυτά τμήματα.
  • Μειώνουν τη θερμομόνωση: Όσον αφορά στα ενεργειακά, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, η ψευδοκάσα υποβαθμίζει το επίπεδο μόνωσης, επειδή είναι μεταλλική και επομένως είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Έτσι, μεταφέρει τη ζέστη ή το κρύο στο κούφωμα, χειροτερεύοντας την ενεργειακή λειτουργία τους. Αυτό το πρόβλημα, όμως, μπορεί να λυθεί με τη χρήση πλαστικών που τοποθετούνται περιμετρικά της κάσας και εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας.
  • Κοστίζουν: Το κόστος της ψευτόκασας δεν είναι υψηλό, καθώς κυμαίνεται από 50-150€ ανά τεμάχιο, ανάλογα με το είδος του κουφώματος και τη δυσκολία κατασκευής και τοποθέτησης. Εντούτοις, είναι λογικό κανείς, ειδικά σε νεόδμητη κατασκευή με πολλά κουφώματα να αναρωτιέται αν μπορεί να αποφύγει αυτή την επιβάρυνση, οπότε είναι θέμα συνυπολογισμού των πλεονεκτημάτων και των δαπανών που προκύπτουν.
  • Χρειάζονται προσοχή στην τοποθέτηση: Αν οι ψευτόκασες δεν τοποθετηθούν σωστά, τότε υποβαθμίζουν πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσει την ψευτόκασα έμπειρος τεχνίτης στα αλουμίνια και ιδανικά ο ίδιος που θα τοποθετήσει και τα κουφώματα αλουμινίου που έχετε επιλέξει.

 

Συνεπώς, το αν τελικά θα επιλέξετε να τοποθετήσετε ψευτόκασες στα κουφώματα αλουμινίου είναι μια απόφαση που θα πρέπει να τη λάβετε σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνίτες που θα σας καθοδηγήσουν σχετικά. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σχεδιάσουμε την ιδανική λύση είτε σε νεόδμητη κατασκευή είτε κατά την ανακαίνιση υφιστάμενης οικίας πάντα με γνώμονα την άριστη αισθητική και το υψηλό επίπεδο μόνωσης των κουφωμάτων.