Το κλείσιμο του μπαλκονιού ή της βεράντας ενός σπιτιού με αλουμίνιο και τζάμι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που θέλουν να δημιουργήσουν επιπλέον χώρο στο υπάρχον σπίτι ή άλλο κτήριο. Παρακάτω θα δείτε πώς μπορεί κανείς να κλείσει ένα μπαλκόνι με αλουμινοκατασκευές καθώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να το κάνει. 

Το κλείσιμο του μπαλκονιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές αλουμινοκατασκευές, τις οποίες θα δούμε παρακάτω. Πριν επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσετε τη βεράντα σας κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι η μόνωση του χώρου, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο έναντι στις καιρικές συνθήκες και την ηχορύπανση. 

κλεισιμο μπαλκονιου

Τι θα πρέπει να προσέξετε στο κλείσιμο μπαλκονιού ως προς τη μόνωση

 

Α. Θερμοδιακοπτόμενα προφίλ

Δεδομένου ότι πρόκειται να δημιουργήσετε έναν χώρο διαβίωσης και λαμβάνοντας υπόψιν ότι δε θα τοποθετήσετε εξώφυλλα (ρολά αλουμινίου ή πατζούρια), θέλετε η αλουμινοκατασκευή σας να έχει μία καλή μόνωση ώστε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάδοση θερμότητας. Η θερμοδιακοπή είναι μία τεχνολογία στα κουφώματα αλουμινίου και τα προφίλ κατά την οποία τοποθετείται μέσα τους ένα θερμομονωτικό υλικό που ονομάζεται πολυαμίδιο. Έτσι, τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα μειώνουν τη μεταφορά της θερμότητας από έξω προς τα μέσα και την απώλεια θερμότητας του σπιτιού και αυξάνεται σημαντικά η μόνωση και η ενεργειακή απόδοση του χώρου

 

Β. Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο για τη θερμομόνωση αλλά και την ηχομόνωση του χώρου που θα δημιουργήσετε είναι να επιλέξετε ενεργειακούς υαλοπίνακες. Το πάχος του υαλοπίπνακα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την μόνωση ενός χώρου. Για αυτό είναι καλό να επιλέξετε έναν διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα με υψηλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Οι διπλοί και τριπλού υαλοπίνακες έχουν επίσης πολύ καλή ηχομόνωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με laminate μονούς υαλοπίνακες που περιέχουν μια ή περισσότερες απλές ή ακουστικές μεμβράνες.

Δείτε ακόμα τι πρέπει να ξέρετε για να έχετε πλήρη ηχομόνωση παραθύρων

κλεισιμο μπαλκονιου

Πώς μπορείτε να κλείσετε το μπαλκόνι με αλουμινοκατασκευές;

Το κλείσιμο του μπαλκονιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές αλουμινοκατασκευές αλλά και με συνδυασμό τους. Παρακάτω θα πάρετε ιδέες για να επιλέξετε αυτήν ή αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας. 

 

  1. Σταθερά πλαίσια αλουμινίου με τζάμι

Πρόκειται ουσιαστικά για σταθερά κουφώματα – τζαμαρία τα οποία παρέχουν κορυφαία υδατοστεγάνωση και ύψιστη ασφάλεια, αφού δεν ανοίγουν και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ κάποιο ατύχημα ενώ είναι ιδιαίτερα ασφαλή και από άποψη διάρρηξης. 

κλεισιμο μπαλκονιου

  1. Ανασυρόμενα κουφώματα

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μία κατασκευή με ανασυρόμενα κουφώματα αλουμινίου που ανοίγουν προς τα πάνω (τύπου γκιλοτίνα). Με τον τρόπο αυτό όταν το κούφωμα είναι ανοιχτό, μοιάζει με γυάλινο κάγκελο ενώ όταν κλείνει, δημιουργείται ένα κλειστό δωμάτιο με υψηλή μόνωση. Αν η κατασκευή βρίσκεται σε όροφο θα πρέπει το κάτω μέρος να έχει αρκετό ύψος ώστε να μην μπορεί κάποιος να πέσει όταν είναι ανοιχτό. 

 

  1. Σταθερό κάτω μέρος και ανοιγόμενο ή συρόμενο κούφωμα πάνω

Τέλος, μία πολύ συνηθισμένη λύση αποτελεί η δημιουργία σταθερού κάτω μέρους και ανοιγόμενου ή συρόμενου κουφώματος στο άλλο μισό. Αν η κατασκευή βρίσκεται στο ισόγειο, μπορεί να τοποθετηθεί και πόρτα που βγάζει στον εξωτερικό χώρο. 

 

  1. Σταθερά πλαϊνά και στη μέση επάλληλο 

Τέλος, αν η κατασκευή είναι σε ισόγειο μπορεί επίσης να γίνει ένας συνδυασμός με δύο σταθερά υαλοστάσια δεξιά και αριστερά και στη μέση ένα συρόμενο επάλληλο κούφωμα δίφυλλο ή τρίφυλλο. Στην περίπτωση του δίφυλλου, όταν είναι ανοιχτό έχουμε σε άνοιγμα το 1/2 του συνολικού πλάτους ενώ το τρίφυλλο όταν ανοίξει έχουμε άνοιγμα τα 2/3 του συνολικού πλάτους. 

 

Είναι νόμιμο το κλείσιμο του μπαλκονιού;

Το κλείσιμο του μπαλκονιού αποτελεί επέκταση του σπιτιού δηλαδή μεταβολή στην κάλυψη/δόμηση και επομένως είναι νόμιμο όταν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Στην περίπτωση για να προχωρήσετε σε οικοδομικές εργασίες, απαιτείται η έκδοση της αντίστοιχης οικοδομικής άδειας για προσθήκη κατ’ επέκταση.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να εκδώσετε την απαραίτητη άδεια, το κλείσιμο του μπαλκονιού είναι παράνομο και σε περίπτωση καταγγελίας τιμωρείται με υψηλά πρόστιμα αυθαίρετης κατασκευής, χωρίς δυνατότητα τακτοποίησης (για αυθαιρεσίες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 28/07/2011). 

 

Έχετε τις απαραίτητες άδειες και θέλετε να κλείσετε το μπαλκόνι σας ή την βεράντα; Τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας !