Για να μπορέσει να καταλάβει κανείς αν ένα κούφωμα έχει θερμοδιακοπή μπορεί να δοκιμάσει διάφορες μεθόδους, όπως την χρήση ειδικών συσκευών, μιας πηγής θερμότητας, ή ακόμη και ενός απλού εργαλείου, όπως έναν αναπτήρα. Γενικότερα, το αλουμίνιο σαν υλικό έχει την ιδιότητα να αποτελεί καλό αγωγό της θερμότητας.

Σε περίπτωση που ακουμπήσετε ένα απλό κούφωμα αλουμινίου την περίοδο του χειμώνα θα διαπιστώσετε ότι είναι κρύο. Αυτό συμβαίνει διότι μεταφέρεται θερμότητα από το εξωτερικό του σπιτιού προς το εσωτερικό και αντίστροφα. Η θερμοδιακοπή, ή αλλιώς τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αποτρέπουν την μεταφορά ενέργειας. Στην ουσία, είναι η τροποποίηση του μηχανισμού που δεν επιτρέπει την μετακίνηση θερμότητας.

 

Συνήθως, στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα έχουν τοποθετηθεί ειδικά μονωτικά υλικά. Για να είστε βέβαιοι ότι έχουν τοποθετηθεί θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, ακολουθήστε κάποια από τις παραπάνω μεθόδους.

Διαφορές από απλά και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα

Τα βασικά μέρη του κουφώματος αλουμινίου είναι το τζάμι και το προφίλ αλουμινίου. Όσον αφορά τα προφίλ αλουμινίου, αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα απλά προφίλ και τα θερμοδιακοπτόμενα. Όπως συμβαίνει με όλα τα μέταλλα, έτσι και το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Για τον λόγο αυτό, παρατηρείται μεταφορά θερμότητας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα τοποθετούνται επιπλέον θερμομονωτικά υλικά, και συνήθως πολυαμίδιο, στο εσωτερικό τμήμα του προφίλ. Έτσι, επιτυγχάνεται υψηλότερη θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Τα πάντα για τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

Πώς να καταλάβετε αν τα κουφώματα σας έχουν θερμοδιακοπή

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν τα κουφώματα σας είναι θερμοδιακοπτόμενα ή όχι, με τους παραπάνω τρόπους θα βρείτε την απάντηση:

Χρήση ειδικών συσκευών

Υπάρχουν αρκετές μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες ανιχνεύουν τις διάφορες ενεργειακές επιστρώσεις σε έναν υαλοπίνακα. Τις συσκευές αυτές τις έχουν στην κατοχή τους οι περισσότεροι κατασκευαστές υαλοπινάκων, και για να το πούμε πιο απλά οι τζαμάδες. Η διαδικασία της ανίχνευσης είναι αρκετά απλή και έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων.

Χρήση κάποιου προβολέα ή μιας πηγής θερμότητας

Ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος που μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας στο σπίτι είναι να χρησιμοποιήσετε μια πηγή θερμότητας, όπως για παράδειγμα μια σόμπα, έναν προβολέα ή μια λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να κουνήσετε προς το τζάμι την πηγή θερμότητας σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ποσότητα ζέστης που εκπέμπει. Τοποθετήστε την πηγή της θερμότητας από την μια πλευρά του τζαμιού και μετρήστε από την άλλη πλευρά της ζέστης που περνάει από το τζάμι. Ένα απλό τζάμι δεν μειώνει αρκετά την μετάδοση της θερμότητας. Αντίθετα, ένα ενεργειακό τζάμι θα μειώσει αισθητά την ζέστη.

Δοκιμή με το χέρι σας μια ηλιόλουστη μέρα

Ένας ακόμη τρόπος για να κάνετε έλεγχο για την απώλεια της θερμότητας, είναι να αξιοποιήσετε τον ήλιο και την ηλιακή ακτινοβολία. Απλώστε το χέρι σας μια μέρα με ήλιο πίσω από ένα μισάνοιχτο παράθυρο. Το μισό παράθυρο θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και το άλλο μισό στην ακτινοβολία από τον υαλοπίνακα. Μέσα σε ένα με δύο λεπτά θα αισθανθείτε διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σημείο που ακουμπά απευθείας ο ήλιος και στο σημείο που είναι πίσω από το τζάμι. Αν η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλη, τότε το κούφωμα έχει τον κατάλληλο βαθμό θερμοπερατότητας.

Διαβάστε ακόμη: Συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων: Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Έλεγχος του καθρεπτισμού

Ένας εξίσου εύκολος και απλός τρόπος για να ελέγξετε τα κουφώματα σας είναι αυτός του καθρεφτισμού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε από την έξω πλευρά την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο. Εξαιτίας των επιστρώσεων που έχουν, τα ενεργειακά τζάμια δημιουργούν μεγάλη αντανάκλαση, σε αντίθεση με τα απλά.

Δοκιμή με αναπτήρα

Τέλος, μπορείτε απλά να ανάψετε έναν αναπτήρα και να φέρετε την φλόγα κοντά στην γυάλινη επιφάνεια. Σε ένα ενεργειακό προϊόν, θα δείτε δύο διπλά είδωλα, με ελαφρώς διαφορετική απόχρωση. Σε ένα όμως απλό τζάμι, τα δύο είδωλα θα έχουν το ίδιο ακριβώς χρώμα.

 

Οφέλη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι πως εμποδίζουν τις απώλειες ζέστης και κρύου. Όμως, υπάρχουν και μερικά ακόμη οφέλη που έχουν, τα οποία μπορούν να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα σας. Πιο συγκεκριμένα, με την εγκατάσταση αυτή βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό οι ηχομονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων σας. Ακόμη, εξαλείφεται το φαινόμενο της υγροποίησης, δηλαδή της εμφάνισης υδρατμών στα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υγρασίας και σχηματισμού μούχλας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν και στην καλή σας υγεία και ευχάριστη παραμονή σε έναν χώρο.

 

Γενικότερα, είναι απαραίτητη η θερμοδιακοπή. Στη σύγχρονη εποχή, τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Όμως, η θερμοδιακοπή είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Για να ελέγξετε τα κουφώματα σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποια πηγή θερμότητας, να ελέγξετε τον καθρεφτισμό, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε έναν αναπτήρα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να πραγματοποιήσουμε έλεγχο για την ποιότητα των κουφωμάτων σας, και να προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις για τον χώρο σας.