Αν έχει έρθει η ώρα να τοποθετήσετε νέα ή να αντικαταστήσετε τα παλιά κουφώματα στο σπίτι σας, ίσως αναρωτιέστε ποιο είδος κουφώματος είναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο και τις φθορές από τις καιρικές συνθήκες. Το κάθε υλικό και κάθε είδος παραθύρου ή άλλου κουφώματος έχει τα υπέρ και τα κατά του. Διαβάστε έναν μικρό οδηγό όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του κάθε τύπου κουφώματος και από τι εξαρτάται και επιλέξτε με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας. 

Από τι εξαρτάται η διάρκεια ζωής των κουφωμάτων και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν; 

 

  1. Το κλίμα

Το πόσα χρόνια θα διαρκέσει ένα παράθυρο ή άλλο κούφωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το κλίμα της εκάστοτε περιοχής. Τα παράθυρα είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν αλλά οι έντονες καιρικές ή κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής μπορεί να προκαλέσουν γρηγορότερα τη φθορά τους.

Συγκεκριμένα, πριν επιλέξετε κουφώματα λάβετε υπόψιν τις παρακάτω κυρίως συνθήκες:

  • Εξαιρετική ζέστη και κρύο: Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι συχνές εναλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση, μετατόπιση ή ακόμα και αλλαγή στο σχήμα των παραθύρων ανάλογα με το υλικό τους.
  • Αλάτι: Το αλάτι είναι διαβρωτικό. Ακόμη και ο αλμυρός αέρας που βγαίνει από τη θάλασσα, κατακάθεται στα παράθυρά σας και μπορεί να αλλοιώσει το εξωτερικό τους μέρος με την πάροδο του χρόνου.
  • Ηλιακό φως: Οι ακτίνες UV από το ηλιακό φως προκαλούν φθορές. Τα παράθυρα με παρατεταμένη έκθεση στον άμεσο ήλιο φθείρονται πιο γρήγορα. 
  • Υγρασία: Στα κλίματα με υψηλή υγρασία ή συχνές βροχοπτώσεις υπάρχει περισσότερη υγρασία στα παράθυρα κάτι που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, ραγισμένο χρώμα ή φινίρισμα, ακόμα και παραμόρφωση.

 

  1. Η συντήρηση

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η συντήρηση των κουφωμάτων. Όποιο υλικό κι αν επιλέξετε, χρειάζεται σωστή και τακτική συντήρηση για να διαρκέσουν περισσότερο τα κουφώματα σας. Τα ξύλινα κουφώματα έχουν πιο απαιτητική συντήρηση σχετικά με τα άλλα είδη κουφωμάτων αφού χρειάζονται καθαρισμό, γυάλισμα, επιδιορθώσεις, βάψιμο κ.α. σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου για παράδειγμα που χρειάζονται μόνο καθάρισμα 2-10 φορές το χρόνο, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί και τη χρήση τους. 

 

  1. Σωστή τοποθέτηση

Η μακροπρόθεσμη υγεία των κουφωμάτων σας ξεκινά από την πρώτη μέρα τους. Η σωστή εγκατάσταση των παραθύρων σημαίνει ότι η τοποθέτηση κουφωμάτων γίνεται με πλήρη εφαρμογή τους και ακολουθώντας τις συστάσεις του εκάστοτε κατασκευαστή. Εάν ένα παράθυρο εγκατασταθεί σωστά, τότε είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά και αποτρέπει να περάσει νερό και να προκληθεί ζημιά ή να μετατοπιστεί με τα χρόνια. 

 

  1. Το υλικό τους

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διάρκεια ζωής των παραθύρων σας είναι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα.  Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα ξύλινα κουφώματα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 – 20 χρόνια, τα κουφώματα από PVC έχουν προσδόκιμο ζωής τα 20-30 χρόνια ενώ τα κουφώματα αλουμινίου αντέχουν περίπου 45 χρόνια.

 

  1. Η χρήση τους

Τα παράθυρα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται πολύ και εύκολα. Ωστόσο ακόμα και τα κουφώματα δέχονται φθορές από την συχνή χρήση αν και τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν λόγω χρήσης, διορθώνονται εύκολα, όπως θέματα με τα χερούλια ή σπασμένα εξαρτήματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα αντικαταστήσετε ή να τα επιδιορθώσετε γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσετε τη μακροζωία των κουφωμάτων σας. 

 

Θέλετε να μάθετε πιο είναι το ιδανικό παράθυρο για εσάς; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας και η ομάδα μας θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη επιλογή με βάση τις ανάγκες σας.