Η αγορά κουφωμάτων αλουμινίου αποτελεί μια επένδυση η οποία θα σας συντροφεύσει για αρκετά χρόνια. Η ποιότητα και το εύρος τιμών που υπάρχουν στην αγορά είναι αρκετά μεγάλο. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς την επιλογή σας και να λάβετε υπόψη σας αρκετούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του κουφώματος, των μηχανισμών, και των λοιπών εξαρτημάτων, για να είστε βέβαιοι ότι προχωρήσατε στην κατάλληλη επιλογή.

 

Πώς μπορείτε όμως να είστε βέβαιοι ότι επιλέξατε τα κατάλληλα κουφώματα και ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβετε υπόψη; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.

Ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα αλουμινίου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα αλουμινίου. Στους παράγοντες αυτούς ανήκουν:

 

  • Σειρά- προφίλ αλουμινίου
  • Εξαρτήματα που επιλέγονται (μηχανισμοί, λάστιχα, ράουλα)
  • Σωστή τοποθέτηση

 

Επιπλέον, κάποια ακόμη στοιχεία που θα πρέπει να έχετε στο νου σας πριν προχωρήσετε σε επιλογή περιλαμβάνουν:

 

Η προσφορά θα πρέπει να περιέχει όλες τις λεπτομέρειες των κουφωμάτων

Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε τυχόν παγίδες που βρίσκονται πίσω από την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι να ελέγξετε ότι η προσφορά που θα λάβετε θα είναι πλήρης. Τι είναι όμως αυτή η προσφορά; Δεν είναι άλλο παρά ένα έγγραφο το οποίο δημιουργεί μια δέσμευση του κατασκευαστή έναντι του αγοραστή, και που δηλώνεται το είδος των κουφωμάτων που θα τοποθετηθούν, καθώς και τα υλικά κατασκευής. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχετε όλα τα στοιχεία της, ώστε να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις ή κρυφές χρεώσεις. Στα στοιχεία αυτά ανήκουν:

 

Σειρά κουφωμάτων αλουμινίου

Η σειρά των κουφωμάτων δεν είναι άλλο παρά το είδος των κουφωμάτων, για παράδειγμα αν είναι απλά ή θερμοδιακοπτόμενα, καθώς και ο κωδικός της. Κάθε σειρά έχει πολλές κάσες και φύλλα που θα πρέπει να κατασκευαστούν. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ακρίβεια ποια από αυτά έχετε επιλέξει.

 

Λάστιχα- Ελαστικά που θα χρησιμοποιηθούν

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρονται και τα λάστιχα κουφωμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Σε κάθε σειρά κουφωμάτων μπορούν να τοποθετηθούν πολλά είδη ελαστικών, τα οποία επηρεάζουν την αξία, καθώς και την απόδοση τους. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στη δυνατότητα αντικατάστασης τους σε περίπτωση φθοράς.

 

Δυνατότητα χρήσης γερανού

Εξίσου σημαντικό είναι να αναγράφεται στην προσφορά αν στην τιμή περιλαμβάνεται και η χρήση γερανού, για την αποκομιδή των παλαιών κουφωμάτων, καθώς και για την ανάβαση των νέων στο ακίνητο σας, σε περίπτωση που βρίσκεται ψηλά.

 

Χρώμα κουφωμάτων

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κουφώματος, όπως για παράδειγμα το χρώμα, αλλά και η εγγύηση της βαφής, δε θα πρέπει να λείπουν από την προσφορά.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε σειράς

Φυσικά, δε θα πρέπει να παραλειφθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε σειράς κουφωμάτων, όπως για παράδειγμα ο βαθμός αεροδιαπερατότητας, ο βαθμός θερμομόνωσης, καθώς και οι συντελεστές απόδοσης τους.

 

Χαρακτηριστικά υαλοπινάκων- τζαμιών

Όσον αφορά τους υαλοπίνακες, θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το είδος τους, η εταιρεία παραγωγής και η χώρα προέλευσης, η εγγύηση τους, αλλά και τεχνικά τους στοιχεία, όπως το ποσοστό ηχομόνωσης, θερμομόνωσης ή φωτεινότητας.

 

Είδος μηχανισμών

Οι μηχανισμοί αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των κουφωμάτων, διότι εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι κομμάτι της προσφοράς, αλλά και να αναγράφεται εξίσου το είδος τους, η εταιρεία παραγωγής, τα σημεία ασφάλισης, καθώς και η εγγύηση καλής τους  λειτουργίας.

 

Ημερομηνία παράδοσης των κουφωμάτων

Πριν προχωρήσετε στις υπογραφές και την έναρξη των πληρωμών, ζητήστε ένα έγγραφο που θα αναγράφεται η ημερομηνία παράδοσης και τοποθέτησης των κουφωμάτων, καθώς και ο τρόπος πληρωμής τους.

 

Τεχνικός έλεγχος πριν την αποπληρωμή

Οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την αξιολόγηση της ποιοτικής κατασκευής ενός κουφώματος. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες που σχεδιάζουν τα προφίλ αλουμινίου δίνουν την δυνατότητα τεχνικού ελέγχου, για την διασφάλιση της άριστης κατασκευής και τοποθέτησης τους πριν την αποπληρωμή. Σε περίπτωση εντοπισμού λαθών ή παραλείψεων, ο πιστοποιημένος κατασκευαστής έχει την υποχρέωση επιδιόρθωσης τους, χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

 

Επιλογή ενός πιστοποιημένου κατασκευαστή

Η κάθε βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου πιστοποιεί και εξουσιοδοτεί συγκεκριμένους κατασκευαστές κουφωμάτων, για την κατασκευή ολοκληρωμένων συστημάτων, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για τους νέους τρόπους παραγωγής και τα νέα προϊόντα. Ακόμη, οι εταιρείες πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους στους κατασκευαστές σε ολοκληρωμένες εργασίες τους, για τον εντοπισμό πιθανών κατασκευαστικών λαθών.

 

Ζητήστε να δείτε ολοκληρωμένα έργα του κατασκευαστή

Σε μια έκθεση, ένας κατασκευαστής παρουσιάζει συνήθως τις καλύτερες δημιουργίες του. Ωστόσο, σε ένα πραγματικό έργο είναι δυνατό να εντοπιστούν λάθη όσον αφορά το κομμάτι της τοποθέτησης και της συναρμολόγησης. Για τον λόγο αυτό, μη διστάσετε να ζητήσετε αν δείτε φωτογραφίες ή βίντεο με ολοκληρωμένα έργα, ώστε να δείτε την αληθινή δουλειά του κατασκευαστή.

 

Ζητήστε εγγυήσεις όλων των προϊόντων και των εξαρτημάτων

Όλες οι εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρουν εγγύηση. Αυτό που έχετε να αξιολογήσετε εσείς είναι το πόσα χρόνια εγγύηση παρέχει η κάθε εταιρεία ή ο κάθε κατασκευαστής για την καλή λειτουργία των κουφωμάτων και των εξαρτημάτων.

 

Δώστε βάση στα εξαρτήματα των προϊόντων

Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους για ελαττωματικά κουφώματα είναι τα εξαρτήματα. Ακόμη και η πιο ποιοτική σειρά μπορεί να εμφανίσει προβλήματα σε περίπτωση που τοποθετηθούν σε αυτή ελαττωματικά, ή μη εγκεκριμένα αξεσουάρ. Σε αυτά που θα πρέπει να δώσετε βάση ανήκουν:

 

Ενημερωθείτε για τις απαραίτητες εργασίες μετά την αποξήλωση των παλαιών κουφωμάτων

Κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης των παλαιών κουφωμάτων, ιδιαίτερα των ξύλινων, προκύπτει ένας μεγάλος αριθμός εργασιών. Το μέγεθος και ο αριθμός τους αφορούν τον τρόπο αποξήλωσης των παλιών παραθύρων, καθώς και πόσο προσεκτικά πραγματοποιήθηκε η διαδικασία αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες για τον αριθμό και το μέγεθος των συνολικών εργασιών, διότι μπορεί να να επιβαρύνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, καθώς και το διάστημα ολοκλήρωσης του έργου.

 

Ενημερωθείτε για την απόδοση των κουφωμάτων

Στις μέρες μας, όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την απόδοση των προϊόντων τους. Ανάμεσα σε αυτές τις αποδόσεις ανήκουν:

 

  • Βαθμός θερμομόνωσης
  • Δείκτης ηχομόνωσης
  • Δείκτης υδατοστεγανότητας

Η απόδοση όχι μόνο έχει άμεση σχέση με την ποιότητα κατασκευής, αλλά και με τα χρήματα που δαπανάτε.

 

Αποφύγετε την τοποθέτηση κουφωμάτων πάνω σε ξύλινες κάσες

Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται, ιδιαίτερα σε παλαιότερες οικοδομές είναι η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου σε παλιές, ξύλινες κάσες. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενέχει τον κίνδυνο αχρήστευσης των νέων κουφωμάτων. Ακόμη, όταν τα κουφώματα εγκαθίστανται σε παλιές ξύλινες κάσες, το πραγματικό άνοιγμα στενεύει τουλάχιστον 10 πόντους.

 

Οι έμπειροι τεχνικοί της Alumin Smart Line βρίσκονται δίπλα σας για την επιλογή και τοποθέτηση των κατάλληλων κουφωμάτων αλουμινίου που θα σας προσφέρουν την μόνωση που έχετε ανάγκη. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα!