Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ διαδεδομένα, χάρη στην ανθεκτικότητα και την υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητά τους. Όμως, για να λειτουργούν άψογα για χρόνια και να προσφέρουν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά τους, χρειάζονται συντήρηση. 

Τι ακριβώς, όμως, περιλαμβάνει η συντήρηση των παλιών κουφωμάτων αλουμινίου; Υπάρχουν ορισμένες εργασίες που μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα και μόνοι σας, ενώ για ορισμένες άλλες καλό είναι να απευθυνθείτε σε έμπειρο τεχνικό αλουμινίων.

Ας τα δούμε παρακάτω βήμα βήμα.

Καθαρισμός και λίπανση

Ο καθαρισμός και η λίπανση των κουφωμάτων, των παντζουριών και των παραθύρων είναι μια πολύ απλή διαδικασία, η οποία, αν δεν την αμελείτε, θα έχει πολλά οφέλη για τα κουφώματά σας.

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων θα πρέπει να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο ανάλογα με τη βρομιά και την υγρασία που συγκεντρώνεται. Με ένα μαλακό πανί, χλιαρό νερό και σαπούνι τρίβετε απαλά όλες τις επιφάνειες των κουφωμάτων και των παραθύρων, μέχρι να φύγει όλη η βρομιά.

Από εκεί και πέρα, η λίπανση στα εξαρτήματα των κουφωμάτων (μηχανισμοί ανάκλισης, μεντεσέδες, οδηγοί, ράουλα) καλό είναι να γίνεται μία φορά το μήνα. Έτσι, θα προστατεύονται όλα τα μέρη και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος ρωγμής ή σοβαρής φθοράς.

Πώς βγάζω συρόμενη πόρτα αλουμινίου;

Δεν κλείνει η μπαλκονόπορτα αλουμινίου

Πέρα από τον καθαρισμό και το λάδωμα των κουφωμάτων, συχνά απαιτείται και η αλλαγή ορισμένων εξαρτημάτων, όπως τα ράουλα. Αυτή την εργασία μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας, αρκεί βέβαια να έχετε τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να βγάλετε από τους οδηγούς την πόρτα, ώστε να γίνει κάθε απαραίτητη αντικατάσταση.

Είναι μια απλή διαδικασία, αφού αρκεί να ξεβιδώσετε τις βίδες στη βάση και έπειτα να ανασηκώσετε το φύλλο, μέχρι να βγει από τον οδηγό. Αυτό που θέλει προσοχή είναι το πώς και πού θα στερεώσετε το φύλλο. Αν πρόκειται για το παράθυρο που έχει τζάμι ή για κούφωμα μεγάλων διαστάσεων, απαιτούνται δύο άτομα και ύστερα ειδική βάση, όπου θα το ακουμπήσετε με ασφάλεια. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να ακουμπήσετε με προσοχή το φύλλο στο πάτωμα.

Δείτε αναλυτικά πως να βγάλετε μια συρόμενη πορτα αλουμινίου

Πώς αλλάζω ράουλα αλουμινίου;

ράουλα αλουμινίου

Τα ροδάκια είναι από τα πρώτα εξαρτήματα που φθείρονται στα συρόμενα κουφώματα και τότε μπορεί η πόρτα να μην ανοίγει ή να μην κλείνει. Η αντικατάσταση στα ροδάκια αλουμινίου είναι απλή, αφού στην αγορά μπορείτε να βρείτε καινούρια ράουλα από ανθεκτικά υλικά, όπως τέφλον, τα οποία ταιριάζουν ακόμα και σε παλιά κουφώματα.

Συνεπώς, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε την πόρτα, να αφαιρέσετε τα παλιά ράουλα και ύστερα να προσθέσετε τα καινούρια. Διαβάστε πιο αναλυτικά πώς αλλάζουμε ράουλα εδώ.

Πώς αλλάζω βουρτσάκια στα αλουμίνια;

βουτσακι κουφωματων

Τα βουρτσάκια, επίσης, χαλάνε πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα το φύλλο να μην εφαρμόζει καλά στον οδηγό. Επιπλέον, όταν τα βουρτσάκια είναι φθαρμένα μειώνεται σημαντικά και η μόνωση του κουφώματος.

Το πρόβλημα είναι πως μόνοι σας μπορείτε να αλλάξετε μόνο τα βουρτσάκια στις γωνίες στεγάνωσης (διαβάστε εδώ πώς να το κάνετε). Αντίθετα, η αλλαγή τους μέσα στους οδηγούς είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη συνδρομή έμπειρου τεχνικού.

Δείτε πως να αλλάξετε τα βουρτσάκια.

Τοποθέτηση νέας κλειδαριάς

Μια ακόμα απλή εργασία στα κουφώματα αλουμινίου είναι να αλλάξετε την κλειδαριά, για να βάλετε κάποια πιο ανθεκτική ή κάποια που εφαρμόζει καλύτερα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε την κλειδαριά από μέσα και να βάλετε μια καινούρια. Στα καταστήματα ειδών αλουμινίου θα βρείτε πολλές κλειδαριές νέου τύπου που ταιριάζουν σε παλαιότερα κουφώματα αλουμινίου.

Οι έμπειροι τεχνικοί της Alumin Smart Line βρίσκονται δίπλα σας, για να σας βοηθήσουν στη συντήρηση των κουφωμάτων σας ή να σας προτείνουν λύσεις με νέα κουφώματα αλουμινίου για άριστη μόνωση, λειτουργικότητα και αισθητική. Αν θέλετε να δείτε τις επιλογές σας ή θέλετε μια συμβουλή τότε επικοινωνήστε μαζί μας!