Η καλή κατάσταση των παραθύρων και των κουφωμάτων παίζει τεράστιο ρόλο στην ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι από άποψη θερμοκρασίας και υγρασίας. Αν τα παράθυρα μαζεύουν υγρασία ή έχουν σπάσει ή αν τα κουφώματα δεν εφαρμόζουν καλά ή είναι ραγισμένα, τότε καλό είναι να σκεφθείτε λύσεις για την επισκευή ή την επιδιόρθωσή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φθηνότερη επιλογή της επισκευής είναι εφικτή, όμως δυστυχώς με τις περισσότερες βλάβες η αντικατάσταση είναι αναπόφευκτη. Διαβάστε παρακάτω πότε μπορείτε να επισκευάσετε και πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα παράθυρα και τα κουφώματα αλουμινίου.

Πότε επισκευάζονται τα παράθυρα και τα κουφώματα

  • Το τζάμι έχει ραγίσει ή έχει σπάσει: Σε αυτή την περίπτωση, το τζάμι προφανώς θα αλλάξει, όμως το κούφωμα και τα υπόλοιπα μέρη του παραθύρου θα μείνουν άθικτα. Πρόκειται για μια εύκολη και οικονομική επισκευή που είναι πρωτίστως θέμα ασφαλείας.
  • Οι μεντεσέδες έχουν χαλαρώσει ή σκουριάσει: Το σφίξιμο των μεντεσέδων είναι μια απλή διαδικασία, όμως η αλλαγή τους απαιτεί έμπειρο τεχνικό που θα διασφαλίσει ότι έπειτα το παράθυρο θα λειτουργεί σωστά.
  • Τα κουφώματα έχουν γρατζουνιές ή σκασίματα: Οι μικρές γρατζουνιές μπορούν να φύγουν με αλοιφή, όμως οι πιο βαθιές γρατζουνιές καθώς και τυχόν σκασίματα στα κουφώματα μπορούν να φύγουν με ηλεκτροστατική βαφή του προφίλ.
  • Υπάρχει μικρή διαρροή: Αν μπαίνει μικρή ποσότητα υγρασίας από το κούφωμα, τότε μπορεί να διορθωθεί με ανανέωση των λάστιχων και της σιλικόνης που μπαίνει περιμετρικά του κουφώματος.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα κουφώματα

  • Τα παράθυρα θολώνουν ή γεμίζουν υγρασία: Αν η εφίδρωση στο παράθυρο δεν οφείλεται σε υψηλή συγκέντρωση υγρασίας μέσα στο σπίτι, τότε δεν έχει γίνει σωστά η στεγανοποίηση του κουφώματος και η τοποθέτηση των διπλών υαλοπινάκων (εφόσον υπάρχουν). Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αντικατασταθούν τα τζάμια, ενώ ενδέχεται να πρέπει να αλλάξουν ολικά και τα κουφώματα.
  • Το κούφωμα δεν εφαρμόζει σωστά: Αν υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα στο παράθυρο, όπως να μην πατάει καλά ή να έχει καταστραφεί η επένδυσή του, τότε η αντικατάστασή του είναι μονόδρομος.
  • Υπάρχει μεγάλη διαρροή νερού: Η υπερβολική συγκέντρωση νερού γύρω από το παράθυρο σημαίνει ότι το περίβλημα του εξωτερικού παραθύρου και του κουφώματος έχει πρόβλημα. Πρόκειται για μια σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι επιτακτική, γιατί αλλιώς θα συγκεντρωθεί πολύ μεγάλη ποσότητα υγρασίας μέσα στο σπίτι.

Απαιτούνται μεγάλα ποσά για θέρμανση του χώρου: Μπορεί τα κουφώματα να μην έχουν υποστεί κάποια ζημιά, όμως να είναι παλιά. Έτσι, δεν μπορούν να αποτρέψουν το κρύο και την υγρασία από το να εισέλθουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να σπαταλάτε μεγάλα ποσά για τη θέρμανση του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλογιστείτε μήπως σας συμφέρει να βάλετε καινούρια ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου που θα μειώσουν σημαντικά τα χρήματα που δαπανάτε για τη θέρμανση του σπιτιού σας.