Σε περίπτωση που αισθάνεστε το κρύο και τη ζέστη να εισέρχεται από τα παράθυρα και τις πόρτες, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ήρθε η ώρα να κάνετε μονώση στα παράθυρα αλουμινίου σας.

Δεν είναι απαραίτητο να δαπανήσετε έναν μεγάλο αριθμό χρημάτων για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν αρκετές απλές και οικονομικές λύσεις, όπως για παράδειγμα οι ταινίες αεροστόπ, η σιλικόνη, το αεροπλάστ, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε τη διατήρηση των επιθυμητών θερμοκρασιών στον χώρο σας.

Ας δούμε παρακάτω μερικούς έξυπνους τρόπους μόνωσης των κουφωμάτων αλουμινίου, οι οποίοι θα δώσουν  λύση στο πρόβλημα σας!

Μόνωση κουφωμάτων αλουμινίου

Μερικοί τρόποι μόνωσης, με τους οποίους δε θα χρειαστεί να δαπανήσετε έναν μεγάλο αριθμό χρημάτων περιλαμβάνουν:

Τοποθέτηση αεροστόπ

Το αεροστόπ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για την μόνωση μπαλκονόπορτας και παραθύρων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να τοποθετηθεί περιμετρικά στα σημεία ένωσης των κουφωμάτων με τους τοίχους, για να εμποδιστεί η είσοδος του αέρα στο εσωτερικό του χώρου. Επιπλέον, είναι δυνατή η χρήση ταινιών για την κάλυψη των σημείων που υπάρχει φθορά, ή ακόμη και ανοίγματα περιμετρικά του κουφώματος. Στο εμπόριο, υπάρχουν πολλές ταινίες αεροστόπ, με διαφορετικά υλικά, όπως ταινίες από λάστιχο, σιλικόνη ή αφρολέξ. Σε περίπτωση που το κούφωμα φτάνει έως το δάπεδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και το υλικό του δαπέδου. Πιο αναλυτικά, ισχύει:

 

  • Ξύλο, παρκέ ή δάπεδο pvc: Το είδος αυτό του δαπέδου θεωρείται λείο. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανικότερη λύση είναι η αυτοκόλλητη βέργα αεροστόπ, διότι σφραγίζει το κενό της πόρτας. Έτσι, η ζέστη ή το κρύο παραμένουν έξω από τον χώρο σας.
  • Ομαλό δάπεδο: Για το είδος αυτό του δαπέδου είναι ιδιαίτερα βοηθητικό το αεροστόπ τύπου βούρτσας, με αφρώδες μονωτικό υλικό, το οποίο τοποθετείται στο κάτω μέρος της πόρτας και μειώνει τις θερμικές απώλειες.

Μόνωση με σιλικόνη

Η σιλικόνη αποτελεί έναν ακόμη έξυπνο και οικονομικό τρόπο, που θα κρατήσει τις εξωτερικές θερμοκρασίες μακριά. Χρησιμοποιήστε σιλικόνη για να κλείσετε πιθανά κενά και τρύπες που έχουν δημιουργεί στις ενώσεις των τοίχων και των κουφωμάτων. Η σιλικόνη, αποτελεί ένα μονωτικό υλικό το οποίο εγκλωβίζει τις διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες και αποτρέπει την είσοδο τους στο χώρο.

Τοποθέτηση αεροπλάστ

Αποτελεί μια αρκετά οικονομική λύση για την μόνωση παραθύρων αλουμινίου. Μπορείτε να κόψετε το αεροπλάστ σε κομμάτια με βάση το μέγεθος του κάθε κουφώματος, και να το κολλήσετε ακόμη και πάνω στα τζάμια, με κολλητική ταινία. Η λύση αυτή μπορεί να μειώσει τις θερμικές απώλειες έως και 50%.

Χρήση πλαστελίνης

Αν και το έχουμε συνδέσει ως ένα παιχνίδι για τα παιδιά, η πλαστελίνη μπορεί να συμβάλλει στην καλή μόνωση των κουφωμάτων σας. Σε περίπτωση που τοποθετηθεί σε σημεία που εισέρχεται αέρας, λειτουργεί όπως ακριβώς και ο στόκος. Μάλιστα, σε περίπτωση που ακουμπήσετε την πλαστελίνη με τα δάχτυλα σας αφού την τοποθετήσετε, θα δείτε ότι έχει σκληρύνει αρκετά.

Μόνωση συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου

μονοση παραθύρου αλουμινίου

Τα συρόμενα κουφώματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ωστόσο, έχουν και αυτά ορισμένες φορές ανάγκη από επιπλέον μόνωση. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί είναι με τη χρήση περιμετρικών αρμοκάλυπτρων, γνωστών και ως περιμετρική γωνιά στεγάνωσης. Στην ουσία, πρόκειται για ένα προφίλ αλουμινίου σε μορφή γωνίας, το οποίο τοποθετείται κατακόρυφα στο σημείο που το συρόμενο κούφωμα μπαίνει μέσα στο τούνελ και που αυξάνει τη μόνωση τους. Ακόμη, ενισχύει την καλή αισθητική εμφάνιση του παραθύρου ή της πόρτας.

Στεγανοποίηση παραθύρων αλουμινίου

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά είναι ο βαθμός στεγανότητας στα παράθυρα μας. Το αποτέλεσμα είναι να μπάζει υγρασία και νερά. Για αρχή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως σε όλη την περιοχή του κουφώματος δεν υπάρχουν ανοίγματα, ή ρωγμές. Σε περίπτωση που υπάρχουν, το νερό περνάει μέσα από αυτές στο εσωτερικό των τοίχων. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να στοκάρετε προσεκτικά όλες τις ρωγμές, για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και να ελέγξετε αν η κάσα του κουφώματος διαθέτει νεροχύτες. Οι νεροχύτες θα πρέπει να είναι σωστά τρυπημένοι και καθαροί, ώστε το νερό που μπαίνει στον οδηγό του κουφώματος να μπορεί να βγει εύκολα από αυτόν. Ελέγξτε εξίσου αν το κατωκάσι σας διαθέτει πλαστικές τάπες, οι οποίες καλύπτουν τις τρύπες από τους νεροχύτες, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ο αέρας να επιστρέφει τα νερά στο εσωτερικό τμήμα του κουφώματος.

Το πιο μεγάλο όμως πρόβλημα στεγανότητας παρατηρείται στα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, επειδή πολλές φορές απουσιάζουν οι φράχτες-τάπες, στο πίσω μέρος των οδηγών τους. Οι τάπες αυτές εμποδίζουν την ροή των νερών από τον οδηγό στον τοίχο. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η εμφάνιση της ενοχλητικής για όλους μας υγρασίας. Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κουφώματα αλουμινίου να διαθέτουν φράχτες-τάπες χωνευτών κουφωμάτων και τάπες νεροχύτη για την αύξηση της στεγανότητας τους.

 

Διαβάστε ακόμη: Πώς να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας στα παράθυρα και τα κουφώματα αλουμινίου

 

Παρατηρούμε λοιπόν πως μερικές απλές κινήσεις μπορούν να αυξήσουν την άνετη παραμονή σας στους χώρους του σπιτιού σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που ακολουθήσετε αυτά τα βήματα αλλά το πρόβλημα επιμείνει, ίσως να ήρθε η ώρα να επισκευάσετε τα παλια σας κουφωματα ή να τα αντικαταστήσετε με καινουρια.