Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως τα λάστιχα των κουφωμάτων χρειάζονται αλλαγή με το πέρασμα του χρόνου. Η απόδοση των κουφωμάτων σχετικά με την υδατοστεγανότητα, την αεροδιαπερατότητα και τη μόνωση και θερμομόνωση που προσφέρουν εξαρτάται άμεσα από τα λάστιχα που επιλέγουμε για να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα. Υπάρχουν πολλών ειδών λάστιχα κουφωμάτων και οι τιμές τους μαρτυρούν και την ποιότητα τους. Τα πολύ φθηνά λάστιχα κουφωμάτων συχνά δεν αποδίδουν και ρίχνουν την απόδοση των κουφωμάτων. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους τύπους σε λάστιχα κουφωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και πως τα αλλάζουμε αναλόγως τον τύπο των κουφωμάτων.  

Λάστιχα Κουφωμάτων – Είδη

Τα λάστιχα κουφωμάτων τοποθετούνται σε διαφορετική θέση αναλόγως τον τύπο τους. Κάποια τοποθετούνται στην κάσα, άλλα στα τζάμια και άλλα στα φύλλα. Στα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουμε τρία είδη λάστιχων. Το πρώτο είναι το κεντρικό λάστιχο που τοποθετείται στο εσωτερικό τμήμα της κάσας των κουφωμάτων, το δεύτερο είναι το λάστιχο των φύλλων που μπαίνει στα ανοιγόμενα φύλλα του κουφώματος και τέλος το λάστιχο των τζαμιών που τοποθετείται στο πάνω μέρος στο φύλλο του κουφώματος για να εφάπτει σωστά το τζάμι. 

 

Κεντρικό λάστιχο κάσας κουφωμάτων

λαστιχο κουφωματος epdm

Το κεντρικό λάστιχο που τοποθετείται στην κάσα, είναι φτιαγμένο από EPDM. Το ελαστικό EPDM, είναι ένα είδος συνθετικού ελαστικού που προσφέρει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Έχει εξαιρετική αντοχή στη θερμότητα, στο όζον και στις καιρικές συνθήκες και για αυτό είναι ιδανικό για κουφώματα αλουμινίου. Το κεντρικό λάστιχο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί για αυτό θα πρέπει να επιλέγετε κουφώματα με υψηλής ποιότητας λάστιχα ή διαφορετικά χωρίς καθόλου λάστιχα, προκειμένου να τοποθετήσετε αυτά που θέλετε. Στις γωνίες του κουφώματος τοποθετούνται ειδικές μασίφ γωνίες που αποτρέπουν την εισχώρηση υδάτων.

 

Λάστιχα τζαμιών

Τα λάστιχα τζαμιών για κουφώματα αλουμινίου, μπαίνουν ανάμεσα φύλλο τζαμιού και τον υαλοπίνακα. Σε μερικές περιπτώσεις τα λάστιχα λείπουν και τοποθετείται σιλικόνη, πράγμα που είναι εντελώς αντίθετο με τις συστάσεις των εταιρειών παραγωγής. Θα πρέπει να τοποθετούνται και στις δύο πλευρές του τζαμιού (μέσα και έξω) και σε καμία περίπτωση να μην τοποθετείτε αντ’ αυτού σιλικόνη. 

 

Λάστιχα φούσκες

Τα λάστιχα φούσκες είναι η πιο φθηνή επιλογή σε λάστιχα κουφωμάτων. Είναι χαμηλής ποιότητας και η τοποθέτηση τους γίνεται φορετά στα ανοιγόμενα φύλλα αλουμινίου και στις κάσες και σε περίπτωση φθοράς δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Έχει την ιδιότητα να ξεραίνεται (καίγεται) γρήγορα με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση των κουφωμάτων σε σχέση με τη θερμομόνωση και την υδατοστεγανότητα. 

 

Αφρώδη λάστιχα 

Τα αφρώδη λάστιχα είναι τα ποιοτικότερα που χρησιμοποιούνται στα κουφώματα αλουμινίου. Είναι αξιόπιστα και φροντίζουν ώστε το λάστιχο να πατάει σωστά και να καλύπτει όλο το τμήμα της κάσας. Η αντικατάσταση τους σε περίπτωση φθοράς είναι εύκολη και προσφέρουν καλύτερη μόνωση.

 

Αφρώδη φούσκες

Όπως και τα λάστιχα φούσκες έτσι και οι αφρώδεις φούσκες έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Είναι λάστιχο εμπορίου που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Η επιδόσεις που προσφέρουν ανεξαρτήτως κόστους είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα αφρώδη λάστιχα.

 

Λευκά λάστιχα – Χρωματιστά λάστιχα

Λευκά λάστιχα ή χρωματιστά δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Ο κυριότερος λόγος που δε θα τα βρείτε σε λευκό ή άλλο χρώμα είναι εξαιτίας της καλύτερης αντοχής και της ανθεκτικότητας στην ακτινοβολία που προσφέρουν τα μαύρα λάστιχα. Η σύνθεση στα λευκά λάστιχα κουφωμάτων είναι διαφορετική από αυτή των μαύρων. Στα λευκά χρησιμοποιούνται διαφορετικοί διαλύτες που δεν είναι τόσο ανθεκτικοί στην ηλιακή ακτινοβολία και για αυτό συνήθως τα προτιμούμε μόνο σε κουφώματα εσωτερικού χώρου. Τα λευκά ή χρωματιστά λάστιχα μπορούν να κατασκευαστούν κατόπιν παραγγελίας σε κάποιο κατασκευαστή με επιπλέον κόστος και μόνο σε μεγάλη ποσότητα μέτρων. 

 

Αντικατάσταση ή αλλαγή για λάστιχα κουφωμάτων

Μέσα στα είδη που αναφέραμε, μπορείτε να δείτε ποια λάστιχα κουφωμάτων δέχονται αντικατάσταση ή αλλαγή. Καλό είναι να επιλέγουμε λάστιχα που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν διότι όλα θα χρειαστούν αλλαγή με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της φυσικής φθοράς που θα υποστούν. Λάστιχα όπως οι φούσκες δε δέχονται αντικατάσταση. Τοποθετούνται φορετά και όχι κουμπωτά ώστε να εφάπτουν σωστά πάνω στο προφίλ και συνήθως τα βρίσκουμε σε φθηνά κουφώματα αλουμινίου. Η ποιότητα τους είναι εξαιρετικά χαμηλή και έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα να χρειαστεί ολική αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου. 

 

Πως τοποθετούνται τα λάστιχα κουφωμάτων

Τα λάστιχα τοποθετούνται με δύο τρόπους στα κουφώματα. Ό πρώτος είναι τα “φορετά” λάστιχα, δηλαδή λάστιχα τύπου φούσκες που μπαίνουν σε στους ειδικούς υποδοχείς του προφίλ και στην άκρη τους έχουν πλαστικό στοιχείο χρώματος πορτοκαλί. Είναι πιο οικονομικά αλλά κατώτερης ποιότητας και δεν επιδέχονται αντικατάσταση εξαιτίας της φυσικής φθοράς. Ο δεύτερος τρόπος είναι με τα “κουμπωτά” λάστιχα. Πρόκειται για λάστιχα όπως τα αφρώδη  που εφάπτουν πάνω στις ειδικές υποδοχές του προφίλ και η αντικατάσταση τους μπορεί να γίνει εύκολα. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και είναι ποιοτικότερα σε σχέση με τα φορετά λάστιχα. 

 

Περιηγηθείτε στο site μας και ανακαλύψτε όλη τη συλλογή από άριστης ποιότητας κουφώματα αλουμινίου που διαθέτουμε. Σε συνεργασία με την κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία σε συστήματα αλουμινίου EUROPA, σας προσφέρουμε τις ιδανικές λύσεις για κάθε σας ανάγκη.