Ο καθαρισμός των κουφωμάτων αλουμινίου αποτελεί μια διαδικασία η οποία αν γίνει σωστά, εξασφαλίζει τη διατήρηση της καλής τους κατάστασης και της μεγάλης ανθεκτικότητας τους. Ανάλογα με το κάθε σημείο του παραθύρου και το υλικό κατασκευής, υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος για να απαλλαγείτε από σκόνη, βρωμιά και μικρόβια.

Ας δούμε λοιπόν στον παρακάτω οδηγό πώς μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα παράθυρα σας, καθώς και τι θα πρέπει να προσέξετε για την καλή συντήρηση τους.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

 • Πώς να καθαρίσετε τα κουφώματα αλουμινίου και PVC
 • Πώς να καθαρίσετε τα τζάμια και τους υαλοπίνακες των παραθύρων
 • Πώς να καθαρίσετε τα παντζούρια
 • Πώς να καθαρίσετε τις σίτες
 • Πώς να καθαρίσω τις ράγες από τα αλουμίνια;
 • Καθαρισμός αλουμινίου από κάπνα, άλατα και μπογιά
 • Και καθε ποτε πρεπει να καθαρίζονται

 

Πώς να καθαρίσετε τα κουφώματα αλουμινίου και PVC

Η διαδικασία καθαρισμού των κουφωμάτων είναι ιδιαίτερα απλή, και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 1. Καθαρίστε αρκετά προσεκτικά τους νεροχύτες απορροής υδάτων των προφίλ. Οι νεροχύτες απορροής εντοπίζονται στο κάτω τμήμα των συρόμενων ή ανοιγόμενων κουφωμάτων. Απομακρύνετε τις βρωμιές με τη βοήθεια της ηλεκτρικής σκούπας.
 2. Για να καθαρίσετε τα κουφώματα, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί, χλιαρό νερό και ένα απορρυπαντικό πιάτων, ή ένα απορρυπαντικό με ήπιο ph (5-8). Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύρμα ή σκληρά σφουγγάρια, καθώς και τα όξινα διαλύματα.
 3. Ξεκινήστε τη διαδικασία από το πάνω τμήμα του κουφώματος, και κατεβείτε σταδιακά προς τα κάτω.
 4. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάστιχο, αλλά με χαμηλή πίεση, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε το πιεστικό. Η υψηλή πίεση του νερού μπορεί να προκαλέσει σημάδια στο τζάμι ή το κούφωμα. Σε περίπτωση που θέλετε να καθαρίσετε το παράθυρο σας με λάστιχο και έχετε συρόμενα κουφώματα, θα πρέπει αυτά να έχουν φράχτες-τάπες στους οδηγούς.
 5. Ο καθαρισμός αλουμινίου από άλατα και άλλους δύσκολους λεκέδες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση μπλε οινοπνεύματος τοπικά, για την απομάκρυνση τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο.
 6. Σε περίπτωση που έχετε λεκέδες που επιμένουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά για το αυτοκίνητο. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι όξινα.
 7. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε νερό που προέρχεται από γεώτρηση.
 8. Σε περίπτωση που τα κουφώματα σας είναι καινούρια, θα πρέπει να απομακρύνετε τα αυτοκόλλητα προστατευτικά που εντοπίζονται στην επιφάνεια των προφίλ. Μάλιστα, οι προστατευτικές ταινίες στα καινούργια κουφώματα αλουμινίου δε θα πρέπει να μένουν για περισσότερο από έναν μήνα, διότι μπορεί να προκαλέσουν φθορά στη βαφή των κουφωμάτων.
 9. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό με ένα ειδικό υγρό για γυάλισμα κουφωμάτων αλουμινίου.

 

Πώς να καθαρίσετε τα τζάμια και τους υαλοπίνακες των παραθύρων

καθαρισμοσ τζαμιου παραθύρου

Ο καθαρισμός των τζαμιών των παραθύρων μπορεί να πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα εύκολα, με τη βοήθεια των κοινών καθαριστικών τζαμιών. Ωστόσο, σε περίπτωση που στο τζάμι υπάρχει κόλλα, υπολείμματα σιλικόνης ή χαρτιού, χρησιμοποιήστε μπλε οινόπνευμα τοπικά, ή ένα διάλυμα 80% νερό και 20% ξύδι. Σε περίπτωση που οι μέθοδοι αυτές αποτύχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ξύστρα τζαμιών, με ιδιαίτερη όμως προσοχή, διότι μπορεί να προκληθούν γρατζουνιές.

 

Πώς να καθαρίσετε τα παντζούρια σας;

γυναίκα καθαρίζει μπατζουρι αλουμινίου

Για να μπορέσετε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα παντζούρια σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το υλικό κατασκευής των περσίδων. Έτσι, με βάση το κάθε υλικό θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Παντζούρια αλουμινίου: Η διαδικασία καθαρισμού είναι η ίδια με αυτή των κουφωμάτων αλουμινίου.
 • Παντζούρια PVC: Χρησιμοποιήστε μόνο νερό και σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων.
 • Συρόμενα χωνευτά παντζούρια: Πραγματοποιήστε τη διαδικασία καθαρισμού με νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε λάστιχο με ελάχιστη πίεση μόνο στην περίπτωση που τα κουφώματα διαθέτουν τάπες- φράχτες οδηγών.

 

Πώς να καθαρίσετε τις σίτες

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τις σίτες σας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως θα πρέπει να τηρήσετε τις οδηγίες των κατασκευαστών για τη συντήρηση τους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά στοιχεία για τον καθαρισμό τους, που είναι χρήσιμο να προσέξετε, όπως:

 • Καθαρίστε ιδιαίτερα προσεκτικά το πανί της σίτας και τον οδηγό με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Καθαρίστε την σίτα με ένα ελάχιστα βρεγμένο πανί και νερό, ή ένα ουδέτερο διάλυμα.
 • Τοποθετήστε περίπου 2 φορές το χρόνο στη ράγα ολίσθησης ένα λιπαντικό σπρέι.

 

Πώς να καθαρίσω τις ράγες από τα αλουμίνια;

καθαρισμός ραγας απο κούφωμα αλουμινίου

Οι ράγες από τα αλουμίνια μπορούν να καθαριστούν αρκετά εύκολα. Για αρχή, θα πρέπει να αφαιρέσετε την σκόνη και τις ακαθαρσίες με την ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι χειρός. Στη συνέχεια, ρίξτε λευκό ξύδι σε χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το στις ράγες. Αφήστε το μισή ώρα περίπου, ώστε να μουλιάσουν τα βρώμικα σημεία. Τέλος, σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Σε περίπτωση που η βρωμιά επιμένει, χρησιμοποιήστε ένα αντισκωριακό σπρέι.

 

Καθαρισμός αλουμινίου από κάπνα

Τα σημάδια στα κουφώματα αλουμινίου από κάπνα μπορούν να επηρεάσουν την συνολική εμφάνιση του παραθύρου. Κι όμως, μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από αυτά, με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Τρίψτε την πάστα αυτή στην επιφάνεια του αλουμινίου και ξεπλύνετε στη συνέχεια με χλιαρό νερό.

 

Καθαρισμός αλουμινίου από άλατα

Ο καθαρισμός αλουμινίου από άλατα μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψεκάσετε το αλουμίνιο με ένα ουδέτερο καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων και να το αφήσετε για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρώς με ένα μαλακό σφουγγάρι ή ένα πανί και ξεβγάλετε με λίγο νερό.

 

Πώς βγαίνει η μπογιά από αλουμίνιο

Ένας ακόμη συνηθισμένος λεκές που μπορεί να συναντήσετε στα κουφώματα είναι αυτός της μπογιάς. Σε περίπτωση που η μπογιά είναι φρέσκια, τότε μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι. Ωστόσο, η διαδικασία είναι διαφορετική αν η μπογιά έχει μείνει περισσότερο καιρό στο κούφωμα.

Αυτό που θα χρειαστείτε για να απαλλαγείτε από αυτή είναι ένα μίγμα χλιαρού νερού με υγρό πιάτων, το οποίο θα ρίξετε στην επιφάνεια του λεκέ, ώστε να μαλακώσει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα και περάστε την σχεδόν παράλληλα στην μπογιά που θέλετε να αφαιρέσετε. Τρίψτε με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν γρατζουνιές.

 

Κάθε πότε θα πρέπει να καθαρίζουμε τα παράθυρα μας;

Αφού είδαμε τη σωστή διαδικασία καθαρισμού, το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Κάθε πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται; Κι όμως, η απάντηση κρύβεται πίσω από πολλούς παράγοντες.

Γενικότερα, συστήνεται το καθάρισμα να πραγματοποιείται περίπου 2-3 φορές το χρόνο, για να απομακρύνεται όλη η συσσωρευμένη σκόνη και βρωμιά, και μόνο τις ημέρες που έχει συννεφιά, διότι ο ήλιος έχει την τάση να στεγνώνει το καθαριστικό με τέτοιο τρόπο, ώστε εκείνο αφήνει στην επιφάνεια των παραθύρων γραμμές.

Εξίσου όμως ρόλο στην συχνότητα του καθαρισμού παίζει και η γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου σας. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Σε θαλάσσιες περιοχές σε απόσταση έως και 1500 μέτρα από τη θάλασσα, αστικά κέντρα με έντονο κυκλοφοριακό, βιομηχανικές περιοχές όπου τα επίπεδα της σκόνης είναι πιο υψηλά, ή παρατηρείται μεγάλος βαθμός υγρασίας, η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται 8-12 φορές τον χρόνο.
 • Σε θαλάσσιες περιοχές με απόσταση πάνω από 1500 μέτρα από τη θάλασσα, περιοχές όπου το κυκλοφοριακό δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ή περιοχές με μικρό βαθμό υγρασίας, είναι χρήσιμο ο καθαρισμός να πραγματοποιείται 4-6 φορές τον χρόνο.
 • Σε περιοχές με ξηρό κλίμα και καθαρή ατμόσφαιρα, επαναλάβετε τη διαδικασία περίπου 2 φορές τον χρόνο.

 

Οι έμπειροι τεχνικοί της Alumin Smart Line βρίσκονται πάντα δίπλα σας, για να σας κατευθύνουν ως προς τον σωστό καθαρισμό και συντήρηση των κουφωμάτων σας, ή να προτείνουν λύσεις με νέα κουφώματα αλουμινίου που θα χαρίσουν άριστη μόνωση, και άρτια αισθητική! Σε περίπτωση που αναζητάτε κάποια συμβουλή, επικοινωνήστε μαζί μας!