Το αλουμίνιο αποτελεί ένα πολύ ανθεκτικό υλικό με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Η αλήθεια είναι ότι, εφόσον επιλέξετε εξαρχής τα σωστά κουφώματα και τον σωστό τεχνικό, για να σας τα εγκαταστήσει, τότε για πάρα πολλά χρόνια δεν θα χρειαστεί να σας απασχολήσει η επισκευή κουφωμάτων αλουμινίου.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για παλιά κουφώματα, είναι αναμενόμενο να έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα που απαιτούν επιδιόρθωση. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στην επισκευή κουφωμάτων αλουμινίου, πώς ολοκληρώνονται, αλλά και πότε η επισκευή δεν είναι εφικτή ή συμφέρουσα.

Αντικατάσταση στα ροδάκια και τα βουρτσάκια

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα ζητήματα στην επισκευή μπαλκονόπορτας αλουμινίου, καθώς τα ροδάκια φθείρονται και η πόρτα ανοίγει με δυσκολία. Τα φθαρμένα ροδάκια αφαιρούνται εύκολα με την ανασήκωση του φύλλου και την τοποθέτηση καινούριων εξαρτημάτων νέας τεχνολογίας με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Τα βουρτσάκια που βρίσκονται μέσα στους οδηγούς δεν αλλάζουν και αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που η θερμομόνωση των παλαιών συρόμενων κουφωμάτων δεν μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά. Όμως, μπορούν να αντικατασταθούν τα βουρτσάκια στις γωνίες στεγάνωσης που θα βελτιώσουν τη στεγανότητα των κουφωμάτων.

Τοποθέτηση νέας κλειδαριάς

Τα παλαιά κουφώματα αλουμινίου δεν είχαν ανθεκτικές και στιβαρές κλειδαριές, με αποτέλεσμα αυτές να χαλάνε εύκολα. Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κλειδαριών για συρόμενα κουφώματα, τόσο για τα παντζούρια όσο και για τα τζάμια. Το θέμα είναι να ανευρεθεί ο κατάλληλος τύπος κλειδαριάς που ταιριάζει στο συγκεκριμένο κούφωμα, αλλά και να γίνει η αντικατάσταση με προσεκτικές κινήσεις και με τη χρήση λεπτού εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην προκληθεί βλάβη στο πλαίσιο.

Αντικατάσταση του υαλοπίνακα

Αν και τα σύγχρονα τζάμια είναι αρκετά ανθεκτικά, ειδικά όταν μιλάμε για διπλούς (ή τριπλούς) υαλοπίνακες, η ρωγμή ή ακόμα και το σπάσιμο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η αντικατάσταση του υαλοπίνακα είναι μια γρήγορη και εύκολη εργασία που δεν επηρεάζει σε τίποτα το υφιστάμενο κούφωμα.

Αλλαγή μεντεσέδων

Οι μεντεσέδες, κυρίως στα ανοιγόμενα κουφώματα, συχνά χαλαρώνουν λόγω του βάρους. Στα πολύ παλιά κουφώματα μπορεί και να έχουν σκουριάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κουφώματος. 

Το σφίξιμο των μεντεσέδων είναι μια απλή διαδικασία, όμως η αλλαγή τους απαιτεί έμπειρο τεχνικό που θα διασφαλίσει ότι έπειτα το παράθυρο θα λειτουργεί σωστά.

Βάψιμο του προφίλ

Αν και το αλουμίνιο είναι γενικά ανθεκτικό υλικό, γρατζουνιές μπορεί να συμβούν. Επίσης, αν το κούφωμα είναι παλιό και δεν έχει περαστεί με ηλεκτροστατική βαφή, τότε μπορεί να οξειδωθεί σε ορισμένα σημεία λόγω της επαφής του με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Οι μικρές γρατζουνιές μπορούν να φύγουν με αλοιφή, ενώ ο καθαρισμός του αλουμινίου από οξείδωση είναι απλός και επιτυγχάνεται με ελαφρύ τρίψιμο με σαπούνι ή/και ξίδι.

Οι βαθιές, όμως, γρατζουνιές καθώς και τυχόν σκασίματα στα κουφώματα μπορούν να φύγουν με ηλεκτροστατική βαφή του προφίλ.

Επισκευή περσίδων παντζουριών

επισκευη κουφωματων

 

Οι παλιές περσίδες των παντζουριών θέλουν πολλές φορές αντικατάσταση, λόγω φθοράς τους από τον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα. Η αντικατάσταση των πλαστικών περσίδων μπορεί να γίνει είτε με νέες πλαστικές περσίδες είτε με περσίδες αλουμινίου σε συνδυασμό με νέα ράουλα για επιπλέον αντοχή.

 

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η επισκευή κουφωμάτων αλουμινίου είναι εφικτή σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον την αναλάβει έμπειρος τεχνικός που διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Ωστόσο, το κούφωμα μπορεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως συγκέντρωση υγρασίας, διαρροή νερού ή σημαντική απώλεια θερμότητας στον χώρο.

Τότε, είναι προτιμότερη η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, ενεργειακά αποδοτικά, που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε μεγάλα ποσά μηνιαίως για τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας προτείνουμε την καλύτερη επιλογή για εσάς!

 

Διαβάστε επίσης: Επισκευή και συντήρηση παλιών κουφωμάτων αλουμινίου