Η συντήρηση των παλιών κουφωμάτων αλουμινίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε αυτά να μην παρουσιάσουν προβλήματα και να είναι λειτουργικά για χρόνια. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν φθορές και να γίνουν δυσλειτουργικά στην καθημερινότητα.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζει ένα παλιό συρόμενο κούφωμα είναι ότι δεν κλείνει η μπαλκονόπορτα αλουμινίου ή ακόμα μπορεί και να μην ανοίγει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους και αντίστοιχη είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί δεν κλείνει ή δεν ανοίγει η μπαλκονόπορτα αλουμινίου;

  • Έχουν φθαρεί τα ράουλα, με αποτέλεσμα να μην κυλάνε απρόσκοπτα και η πόρτα να μαγκώνει.
  • Έχουν χαλάσει τα βουρτσάκια στους οδηγούς, οπότε το φύλλο δεν εφαρμόζει καλά στον οδηγό.
  • Έχει στραβώσει το φύλλο ή ο οδηγός.
  • Έχει χαλάσει ο μηχανισμός κλειδώματος και η πόρτα δεν ανοίγει καθόλου ή δεν εφαρμόζει καλά η κλειδαριά, οπότε δεν κλείνει ερμητικά.

Ρεγουλάρισμα πόρτας αλουμινίου

Το ρεγουλάρισμα της πόρτας αλουμινίου κανονικά πρέπει να γίνεται με την τακτική συντήρηση του κουφώματος, ακριβώς για να μη δημιουργηθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς σε κουφώματα αλουμινίου, οι οποίοι κάνουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης ή επισκευής.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν:

  • Λίπανση ή αλλαγή στα ράουλα αλουμινίου, ώστε να γίνεται χωρίς εμπόδια το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας.
  • Αλλαγή στα βουρτσάκια, ώστε το φύλλο να εφαρμόζει άψογα μέσα στον οδηγό. Τα βουρτσάκια, άλλωστε, είναι αυτά που παρέχουν μόνωση, οπότε είναι σημαντικό να είναι στο απαιτούμενο πάχος.
  • Επισκευή ή προσαρμογή του μηχανισμού κλειδώματος και της λαβής.

Δεν κλείνει η μπαλκονόπορτα αλουμινίου

Πώς συντηρώ και πώς βγάζω τη συρόμενη πόρτα αλουμινίου;

Ωστόσο, πέρα από τις εργασίες που γίνονται από τους τεχνικούς, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας για την καλή λειτουργία των κουφωμάτων σας. Ο τακτικός καθαρισμός των οδηγών, της πόρτας και των λαβών βοηθά στην απομάκρυνση σκόνης και βρομιάς που φθείρουν τα μέρη. Καλό είναι να τα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο καθαρό πανί μία φορά την εβδομάδα.

Δείτε αναλυτικά για τον καθαρισμό των κουφωμάτων εδώ

Από εκεί και πέρα, καλό είναι να λιπαίνετε τα ροδάκια και, εφόσον χρειαστεί, να αλλάζετε τα βουρτσάκια, τα οποία άλλωστε, χαλάνε πολύ γρήγορα. Πρόκειται για μια απλή εργασία, στην οποία το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι πώς θα βγάλετε τη συρόμενη πόρτα αλουμινίου. 

Το να τη βγάλετε δεν είναι κάτι δύσκολο, αφού αρκεί να ξεβιδώσετε τις βίδες στη βάση και ύστερα να ανασηκώσετε το φύλλο, μέχρι να βγει από τον οδηγό. Αυτό που θέλει προσοχή είναι το πώς και πού θα στερεώσετε το φύλλο. Αν πρόκειται για το φύλλο με το τζάμι ή για κούφωμα μεγάλων διαστάσεων, απαιτούνται δύο άτομα και ύστερα ειδική βάση, όπου θα το ακουμπήσετε με ασφάλεια.

Οι έμπειροι τεχνικοί της Alumin Smart Line βρίσκονται δίπλα σας, για να σας βοηθήσουν στη συντήρηση των κουφωμάτων σας ή να σας προτείνουν λύσεις με νέα κουφώματα αλουμινίου για άριστη μόνωση, λειτουργικότητα και αισθητική.

Αν θέλετε να δείτε τις επιλογές σας για νέα κουφώματα τότε επικοινωνήστε μαζί μας