Ένα πρόβλημα που συναντούν συχνά όσοι έχουν στο σπίτι τους παλιά συρόμενα κουφώματα είναι ότι μετά από χρόνια τα ροδάκια χαλάνε και το άνοιγμα του παντζουριού ή του τζαμιού γίνεται με δυσκολία. Τα ροδάκια ή αλλιώς ράουλα αλουμινίου είναι από τα πρώτα εξαρτήματα που φθείρονται λόγω της επανειλημμένης χρήσης. Έτσι, μπορεί να φτάσετε ακόμα και στο σημείο να μη μπορείτε να ανοίξετε καν το κούφωμα!

Τα καλά νέα είναι ότι η αντικατάσταση στα ροδάκια στα αλουμίνια είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας, αρκεί να δείξετε τη δέουσα προσοχή.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Πώς να αντικαταστήσετε βήμα βήμα τα ράουλα στα κουφώματα αλουμινίου

ράουλα αλουμινίου

  1. Ανασηκώστε ελαφρά το φύλλο, στο οποίο θέλετε να κάνετε την αντικατάσταση στα ροδάκια.
  2. Το φύλλο θα βγει εύκολα από τους οδηγούς, οπότε θα πρέπει να κρατήσετε εσείς το βάρος του κουφώματος.
  3. Στερεώστε το φύλλο που έχει βγει σε ένα σταθερό σημείο, ώστε να έχει μια μικρή κλίση και να μπορείτε να δουλέψετε στο κάτω μέρος του. Εναλλακτικά, αν έχετε διαθέσιμο χώρο, μπορείτε να ακουμπήσετε οριζόντια το φύλλο στο δάπεδο.
  4. Αφαιρέστε τα παλιά ροδάκια και προσθέστε τα καινούρια.
  5. Τοποθετήστε προσεκτικά το φύλλο πάλι στους οδηγούς και ελέγξτε ότι έχει μπει σωστά.

Τι πρέπει να προσέξετε στη διαδικασία αντικατάστασης των ράουλων

ράουλα αλουμινίου

Αν και η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να προσέξετε, για να μη βρεθείτε προ απροόπτου:

  • Όταν ανασηκώνετε το φύλλο από το τζάμι, θα πρέπει να το κάνετε με τη βοήθεια δεύτερου ατόμου, επειδή το βάρος είναι μεγάλο και υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος. Το ίδιο ισχύει και για τα συρόμενα κουφώματα μεγάλων διαστάσεων.
  • Αν δεν έχετε ξανακάνει τη διαδικασία, καλό είναι να ξεκινήσετε πρώτα από τα παντζούρια. Έτσι, θα μπορείτε να ελέγξετε ότι όντως υπάρχουν ανταλλακτικά στην αγορά, έχοντας ένα λειτουργικό παράθυρο, απλά χωρίς παντζούρι. Γιατί δυστυχώς δεν είναι σπάνια η περίπτωση να μη μπορέσετε να βρείτε ανταλλακτικά ροδάκια για παλιά κουφώματα αλουμινίου.
  • Για αρκετές σειρές κουφωμάτων, από την άλλη, βγαίνουν πολλά ανταλλακτικά, επειδή είναι οι σειρές με τον κλασικό σχεδιασμό που χρησιμοποιήθηκε πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχετε επιλογή, καλό είναι να επιλέξετε ράουλα από ανθεκτικά υλικά, όπως τέφλον, ώστε να μη χρειαστεί να μπείτε ξανά στη διαδικασία αλλαγής του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη η αντικατάσταση για διάφορους λόγους (π.χ. τα ροδάκια έχουν κολλήσει ή στραβώσει). Καλό είναι τότε να καλέσετε εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος θα μπορέσει χάρη στην εμπειρία και τον εξοπλισμό του να λύσει το πρόβλημα ή θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για την τοποθέτηση νέου κουφώματος.