Ένα ερώτημα που μπορεί να έχουμε συχνά είναι αν σκουριάζουν τα παράθυρα αλουμινίου. Πράγματι, το αλουμίνιο αποτελεί ένα υλικό το οποίο το έχουμε σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας, στις πόρτες, τα παράθυρα, τα έπιπλα, ή ακόμη και σε διάφορα εξαρτήματα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύχρηστο υλικό, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Σίγουρα λοιπόν δε θέλουμε να μας απασχολούν προβλήματα όπως η οξείδωση, η διάβρωση και η σκουριά.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω την απάντηση στο ερώτημα αν σκουριάζουν τα κουφώματα αλουμινίου, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για την προστασία τους.

Σκουριάζουν τα παράθυρα και τα κουφώματα αλουμινίου;

Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό το οποίο είναι γνωστό για τη δύναμη του, την ολκιμότητα, το χαμηλό του βάρος. Επιπλέον, είναι ένα υλικό το οποίο είναι ανθεκτικό στη σκουριά. Αξίζει να αναφέρουμε πως το αλουμίνιο δεν σκουριάζει. Ωστόσο, έχει την ικανότητα να διαβρώνεται. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, η σκουριά και η διάβρωση διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό μεταξύ τους. Η διάβρωση οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν τον χημικό εκφυλισμό του μετάλλου. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως οξείδωση. Από την άλλη, η σκουριά δεν είναι παρά ένας τύπος διάβρωσης, ο οποίος συναντάνται κυρίως στον σίδηρο, εξαιτίας της έκθεσης στο οξυγόνο. Καθώς το αλουμίνιο δεν περιέχει σίδηρο, δεν σκουριάζει εύκολα.

Διάβρωση κουφωμάτων αλουμινίου

Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε ότι αν και το αλουμίνιο δεν σκουριάζει, μπορεί να διαβρωθεί με την πάροδο των ετών. Στην ουσία, η διάβρωση ή οξείδωση αλουμινίου είναι η σταδιακή διάσταση των μορίων του στα οξείδια του. Η διαδικασία αυτή υποβιβάζει τις ιδιότητες του, ενώ για να συμβεί απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Επισκευή και συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

 

Πώς θα καταλάβετε ότι τα κουφώματα αλουμινίου έχουν διαβρωθεί

Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε αν οι επιφάνειες αλουμινίου έχουν διαβρωθεί. Θα δείτε ότι πάνω τους έχει συσσωρευθεί ένα πυκνό και γκρι στρώμα. Το στρώμα αυτό δεν είναι άλλο παρά η παραμόρφωση του αλουμινίου από την οξείδωση. Πώς μπορείτε όμως να αποτρέψετε την εμφάνιση της; Μα τον σωστό και προσεγμένο καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου.

 

Καθαρισμός κουφωμάτων αλουμινίου από διάβρωση

Για τον σωστό καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου και την απαλλαγή από την οξείδωση, απαιτείται η εξής σειρά βημάτων:

  • Ξεπλύνετε προσεκτικά την επιφάνεια του αλουμινίου, προκειμένου να φύγει όλη η σκόνη και η βρωμιά.
  • Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα ήπιο σαπούνι, ένα μαλακό πανί και νερό σε χλιαρές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που οι λεκέδες δεν φεύγουν, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα.
  • Τοποθετήστε λίγο ξύδι σε ένα πανί και ξεκινήστε να τρίβετε την επιφάνεια. Με μια μαλακή βούρτσα καθαρίστε την επιφάνεια από το ξύδι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανί για να αφαιρέσετε το γκρι στρώμα που έχει δημιουργηθεί από την οξείδωση. Σε περίπτωση που δεν έχετε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χυμό λεμονιού.

 

Πρόληψη εμφάνισης διάβρωσης

Το αλουμίνιο, αποτελεί ένα υλικό στο οποίο αν τηρηθούν οι προδιαγραφές κατασκευής, δεν εμφανίζει καθόλου διάβρωση, ενώ απαιτείται ελάχιστη συντήρηση. Επιπλέον, μπορεί να δεχτεί μια σειρά από επεξεργασίες, οι οποίες το βοηθούν να διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, όπως:

 

  • Χρήση ηλεκτροστατικής βαφής: Κατά τη διαδικασία αυτή τοποθετείται μια στρώση διακοσμητικής βαφής, για την αλλαγή του χρώματος του κουφώματος και την προστασία του από τους εξωτερικούς παράγοντες.

 

  • Ανοδίωση: Αποτελεί μια διαδικασία κατα την οποία το προφίλ αλουμινίου εμβαπτίζεται σε ειδικό υγρό. Με τη διαδικασία αυτή, δημιουργείται μια ιδιαίτερα λεπτή στρώση αλουμινίου στην εξωτερική επιφάνεια του υλικού, η οποία του χαρίζει υψηλή αντοχή.
  • Προανοδίωση: Πρόκειται για τον συνδυασμό των στοιχείων της ηλεκτροστατικής βαφής και της ανοδίωσης. Το αλουμίνιο περνάει τη διαδικασία της ανοδίωσης και στη συνέχεια τη διαδικασία της ηλεκτροστατικής βαφής.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να βάψετε τα κουφώματα αλουμινίου

 

Παρά το γεγονός πως τα κουφώματα αλουμινίου δεν σκουριάζουν, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εμφανίσουν έναν βαθμό διάβρωσης. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, μπορείτε να τα διατηρήσετε αναλλοίωτα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα!