Η συγκέντρωση υγρασίας στα παράθυρα και του κουφώματα αλουμινίου είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα που το συναντάμε συχνά. Μπορεί να μοιάζει φαινομενικά αθώο, όμως δεν είναι, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μέσα στο σπίτι. 

Ας δούμε παρακάτω πώς ακριβώς δημιουργείται, γιατί πρέπει να το λύσετε το συντομότερο και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η συγκέντρωση υγρασίας στα κουφώματα;

Όταν τα παράθυρα και τα κουφώματα αλουμινίου «ιδρώνουν» για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μούχλα μέσα και γύρω από τα παράθυρά και τους τοίχους σας. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και βρογχίτιδα, ενώ βεβαίως μυρίζει και δείχνει πολύ άσχημα.

Η εκτεταμένη υγρασία θα οδηγήσει σταδιακά οτιδήποτε ξύλινο βρίσκεται δίπλα της να σαπίσει, ενώ τα μεταλλικά μέρη, όπως οι μεντεσέδες και οι βίδες, θα διαβρωθούν και θα σκουριάσουν.

Γιατί συγκεντρώνεται υγρασία στα κουφώματα και τα παράθυρα;

Παράθυρ αλουμινίου

Η λεγόμενη «εφίδρωση» συμβαίνει όταν ο ζεστός εσωτερικός αέρας έρχεται σε επαφή με μια πιο κρύα επιφάνεια, όπως το κούφωμα και το παράθυρο. Το γυαλί και το αλουμίνιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο κρύα σημεία στο σπίτι, προσελκύοντας υδρατμούς. Η θερμοκρασία του αέρα, σε συνδυασμό με το επίπεδο υγρασίας καθορίζει τη θερμοκρασία, στην οποία θα σχηματιστεί η εφίδρωση. 

Ειδικά όταν έξω έχει κρύο και μέσα στο σπίτι λειτουργεί σύστημα θέρμανσης, μόλις ο ζεστός αέρας ακουμπήσει στο κούφωμα θα απελευθερώσει υδρατμούς λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στα κουφώματα αλουμινίου, καθώς το υλικό τους έχει υψηλότερη θερμοδιαπερατότητα σε σύγκριση με άλλα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την υγρασία στα κουφώματα;

Κουφώματα αλουμινίου

Για να αποφύγετε την εφίδρωση του παραθύρου, θα πρέπει αρχικά να μειώσετε το ποσοστό υγρασίας στον χώρο, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με έναν αφυγραντήρα και γενικά τον καλό αερισμό του χώρου.

Φυσικά, αυτό το μέτρο είναι επικουρικό. Το σημαντικό είναι να διαθέτετε κουφώματα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σωστά και δεν αφήνουν σημεία εισροής του ψυχρού αέρα μέσα στο σπίτι. Αν έχει γίνει με ακρίβεια η στεγανοποίηση, τότε η επιφάνεια του κουφώματος που βρίσκεται μέσα στο σπίτι δεν θα είναι ψυχρή και κατ’ επέκταση δεν θα δημιουργείται υγρασία, όταν έρχεται σε επαφή με τον ζεστό αέρα.

Βασικό είναι, επίσης, να διαθέτει το κούφωμα διπλούς υαλοπίνακες. Τα διπλά τζάμια αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο στον ψυχρό αέρα, οπότε η αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ακραία. Βέβαια, δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι διπλοί υαλοπίνακες να μην έχουν εφαρμόσει σωστά στο κούφωμα και να συγκεντρώνουν υγρασία στο κενό που μένει ανάμεσά τους. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τοποθετηθούν εκ νέου καινούρια διπλά τζάμια.

Το μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης παίζει η σωστή κατασκευή και τοποθέτηση των κουφωμάτων και πιο συγκεκριμένα των ανοιγόμενων κουφωμάτων αλουμινίου (παραθύρων).