Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μια δημοφιλής επιλογή για μοντέρνα σπίτια και όχι μόνο. Η μεγάλη ποικιλία στην εμφάνισή τους, αλλά και η υψηλή μόνωση που προσφέρουν τα καθιστούν ιδανικά και για παλαιότερα κτίρια, τα οποία επιθυμούν την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι και υλικά κουφωμάτων και παραθύρων, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να διαλέξει. Γι’ αυτό το λόγο, ρωτήσαμε τους ειδικούς στα κουφώματα αλουμινίου από την Alumin Smart Line να μας εξηγήσουν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου ως υλικού, αλλά και πιθανά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

παραθυρο με κούφωμα αλουμίνιου με όμορφή θέα

Πλεονεκτήματα παραθύρων αλουμινίου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από τη συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των παραθύρων αλουμινίου.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Δεν απαιτούν καμία συντήρηση. Σε αντίθεση με άλλους τύπους παραθύρων, όπως τα ξύλινα κουφώματα, δεν χρειάζονται τακτικές εργασίες για τη συντήρηση του χρώματος και των ιδιοτήτων τους ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
  • Παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα. Συγκεκριμένα, είναι ανθεκτικά στη στρέβλωση, τη διάβρωση και τις γρατζουνιές, με αποτέλεσμα να λειτουργούν άριστα σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία, αλλά και σε σημεία όπου το παράθυρο είναι εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα.
  • Είναι ενεργειακά αποδοτικά. Χάρη στη χρήση μη αγώγιμων υλικών και την ειδική κατασκευή τους, ώστε να εφαρμόζουν άψογα στο κούφωμα, δημιουργούν φραγμό ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, μειώνουν τη δαπάνη που απαιτείται το χειμώνα για τη θέρμανση του σπιτιού και το καλοκαίρι για τον δροσισμό του, αποφέροντας γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους αγοράς τους και άριστες συνθήκες διαβίωσης.
  • Είναι ελαφριά. Επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παλαιότερα κτίρια με στατικούς περιορισμούς, αλλά και σε μεγάλες επιφάνειες σύγχρονων κατασκευών.
  • Ποικιλία στα χρώματα και τα στυλ. Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε τεράστια γκάμα χρωμάτων και μπορούν να σχεδιαστούν σε πολλά διαφορετικά στυλ ανάλογα με τις αισθητικές απαιτήσεις κάθε κατασκευής, είτε αυτή είναι μοντέρνα είτε παραδοσιακή.
  • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία συντήρηση η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 30-40 χρόνια.
  • Αποτελούνται από 100% ανακυκλώσιμο υλικό.

άδειο δωμάτιο με παράθυρο αλουμινίου

Μειονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου

Τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν με τα κουφώματα αλουμινίου είναι κυρίως πρακτικού τύπου και μπορούν να λυθούν με τη σωστή προετοιμασία κατά το στάδιο του σχεδιασμού τους.

Συγκεκριμένα:

 

  • Δεν υπόκεινται σε αισθητικές αλλαγές. Μπορεί να μην απαιτούν συντήρηση, όμως αυτό σημαίνει επιπλέον ότι δε βάφονται σε άλλο χρώμα και γενικά δεν υπόκεινται σε καμία βελτίωση. Με λίγα λόγια, θα πρέπει εξαρχής να έχετε αποφασίσει το χρώμα τους, ώστε να ταιριάζει με τις αισθητικές σας απαιτήσεις.
  • Απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση σε περίπτωση ζημιών. Ακριβώς επειδή δεν τρίβονται ούτε βάφονται, τυχόν γρατζουνιές και διάβρωση πρέπει να αντιμετωπιστούν με επαγγελματικές μεθόδους. Βέβαια, με την κατάλληλη επίστρωση και ακριβώς επειδή είναι ανθεκτικά, μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτα ακόμα και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα, όπως δίπλα στη θάλασσα.
  • Χρειάζονται προσοχή στην κατασκευή και την τοποθέτηση. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πολύ έμπειρο τεχνίτη, για να μην παρατηρηθεί το συχνό φαινόμενο των υδρατμών στην επιφάνεια των παραθύρων και για να γίνει σωστά η εφαρμογή, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη θερμομόνωση.

Στην Alumin Smart Line εδώ και 30 χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην άριστη κατασκευή κουφωμάτων και παραθύρων αλουμινίου υψηλών προδιαγραφών και της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. 

 

Διαβάστε ακόμα

Πόσο ασφαλή είναι τα κουφώματα αλουμινίου;

Πώς να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας;

Πώς βοηθούν τα ενεργειακά συστήματα αλουμινίου να εξοικονομήσετε χρήματα;